Izvor:
10.05.2017 u 16:52
0

DECA SRPSKIH VETERANA U RUSKOM VOJNOM KAMPU: Osvojili prvo mesto u gađanju snajperom!

Kamp je održan u okviru državnog programa "patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 – 2020.", koji je odobren od strane Ruske vlade.

Deca iz Srbije su srdačno primljena i oni su, po rečima Aleksandra Panića, predsednika ratnih veterana u Subotici, dostojanstveno predstavili Srbiju i Udruženje u celini, navodi Balkan insajt.

Ciljevi kampa su bili konsolidacija aktivnosti vojnih sportskih disciplina i vojno-patriotskih omladinskih klubova da se uspostavi rad i prijateljski odnos među njima, solidarnosti i uzajamna pomoć, zatim razvoj vojno-sportskih veština da snagom duha, genijalnosti i sposobnosti prevaziđu razne teškoće, usvajanje zdravog načina života, potom jačanje prijateljstva, jedinstva i uzajamne pomoći, kao i formiranje i jačanje duhovnog jezgra vojno-patriotskih pokreta, obnova i jačanje svesti današnje omladine u skladu sa pravoslavnim tradicijama, učenje istorijskih korena otadžbine, preneo je portal subotica.com.

Deca su programom mogla da steknu minimum potrebnog znanja o raznim vojnim disciplinama kao što su: individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag vežbe gađanja, snajperska obuka, bezbednosti u zoni borbenih dejstava, komunikacije, rukovanje oružjem (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, bacanje noževa, kao i borilačke veštine.

U raznim disciplinama deca iz Srbije su se ravnopravno takmičila sa ostalom decom i osvojila prvo mesto u gađanju snajperom.

U Rusiju je otputovala ekipa od jedanaestoro dece takmičara i pratioci. Između ostalih, subotički deo ekipe činio je Boris Bašaragin, učenik osmog razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", koji kaže da im je priređena velika dobrodošlica Rusa, Kozaka i Rumuna koji su već bili u kampu.

Prema njegovim rečima, rukovali su replikama vatrenog oružja (puška, pištolj, bomba), pratili su dimne bombe i zvukove ispaljenih hitaca, zatim bacali noževe…

Član grupe iz Subotice bio je i Strahinja Mrvoš iz Bajmoka, učenik prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole "Lazar Nešić" u Subotici, koji kaže da je obuka bila veoma naporna i raznovrsna.

– Starešine koje su nas obučavale su visoki obrazovani ruski oficiri sa završenom specijalnom obukom za preživljavanje na terenu u svim uslovima. Sama obuka je trajala tri dana. Zadnjeg dana obuke polagali smo psiho-fizički test koji smo svi uspešno položli. Posle završene obuke išli smo u obilazak Moskve, a meni je najupečatljiviji utisak ostavio Crveni trg. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo za mene koje ću pamtiti celog života – rekao je Strahinja.

Kako navodi Balkan insajt, finansijsku pomoć ovoj ekspediciji dao je predsednički kandidat na proteklim izborima Milan Stamatović.

Izvor: B92

Foto: Facebook/Udruzenje Uosyu

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter