Izvor: b92
22.11.2023 u 21:17
0

DIREKTORI U OČAJU TRAŽE UČITELJE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA: Učitelj predaje engleski, nastavnik fizičkog geografiju

Deficit pojedinih nastavnika i profesora u školama u Srbiji je sve veći problem – nedostaje prosvetara za matematiku, srpski jezik, fiziku, hemiju, nemački i engleski jezik

Društvene mreže su prepune oglasa u kojima se hitno traži nastavnik matematike, fizike, informatike, pa čak i engleskog jezika. Nije nepoznanica da se broj nastavnika, a posebno ovih predmeta, smanjuje iz godine u godinu, a razlog toga je i te kako jasan: neće da rade za male plate. Time se, kako se čini, vode i budući brucoši koji u širokom luku izbegavaju učiteljske i nastavničke fakultete. Sagovornici Nova.rs objašnjavaju da se direktori snalaze na razne načine kako da se nastava redovno održava, a da se ne oseti deficit nastavnika.
Deficit pojedinih nastavnika i profesora u školama u Srbiji je sve veći problem – nedostaje prosvetara za matematiku, srpski jezik, fiziku, hemiju, nemački i engleski jezik…

Portal Nova.rs pisao je ranije o novobeogradskoj Osnovnoj školi „Branko Radičević„, čiji đaci nisu imali časove matematike dve nedelje jer je nastavnik bio bolestan, a nije bilo nikoga da ga menja.

Zbog takvih situacija u većini škola u Srbiji, Upravni odbor Društva direktora Srbije uputio je predlog Ministarstvu prosvete da dozvoli angažovanje profesora u penziji ili studenata završnih godina nastavničkih fakulteta da predaju predmete za koje nema dovoljno kadra.

To je samo jedan od načina kako bi se nastava redovno održavala, a član Upravnog odbora Društva direktora Srbije Milibor Saković koji je i direktor Prve ekonomske škole u Beogradu navodi da direktori pribegavaju i drugim sredstvima kako se ne bi remetio tok nastave.

„Nažalost, primorani smo da pišemo po grupama na društvenim mrežama, a sve u cilju da što pre pronađemo adekvatnog nastavnika za taj predmet koji nam je u deficitu. Trudimo se da jedni drugima pomognemo sa određenim informacijama i eventualno sa nekim podacima sa kojima svako od nas raspolaže. Konkretno, ja imam svoju bazu podataka sa si-vijima zaposlenih i onda kada me neko pita ili saznam da neko traži nastavnika, pošaljem taj si-vi na adresu škole“, objašnjava Saković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter