Izvor:
18.05.2017 u 03:17
0

Dobra ili loša taktika severnokorejskog lidera? EVO ZAŠTO DŽONG UN ČESTO ISPALJUJE BALISTIČKE RAKETE! (FOTO)(VIDEO)

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala novu vrstu rakete, navodeći da je u pitanju “strateška balistička raketa “hvasong-12″ srednjeg do dugog dometa”. Kako se navodi, severnokorejski lider Kim Džon Un je “lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa”. U svetu svakim danom raste zabrinutost, jer je samo tokom ove godine ova država nekoliko puta testirala i ispaljivala rakete.

Šef odeljenja za Koreju i Mongoliju na Institutu za orijentalne studije Ruske akademije nauka, Aleksandar Voroncov, govorio je nedavno o nedavnom pokretanju ove balističke rakete. Voroncov ističe da je ovim testiranjima Severna Koreja pokušava da osigura sopstvenu bezbednost.

Prema analitičaru, Severna Koreja ne može da pravi ustupke po tom pitanju, jer će njeni protivnici to tumačiti kao izraz slabosti i dalje dovesti do povećanog pristiska na zemlju.

On (Kim Džong Un) nema drugog izbora, i dalje se nada da će pre ili kasnije doći do uslova za normalne pregovore (gde bi Pjongjang mogao da govori). Ne iz slabije pozicije, već kao ravnopravni učesnik. Iz tog razloga ona pokazuje svoje vojne sposobnosti – rekao je Voroncov.

S njegovim mišljenjem slažu se i mnogi politički stručnjaci, i smatraju da u Severnoj Koreji vlada mišljenje da ukoliko konstantno budu sprovodili nuklearna testiranja, da će njihove neprijatelje to odvratiti od bilo kakve pomisli na napad. Iako ovakve informacije neće biti potvrđene, jer malo šta i stiže iz ove izolovane zemlje, sem onoga što je sam vrh države dozvolio da se pusti u javnost, gledajući ceo splet događaja od početka godine, s pravom se može sumnjati u vojnu sposobnost Severne Koreje.

Poznato je da se Severna Koreja hvali sa svojim nuklearnim programom i činjenicom da svakog časa neka od njihovih raketa može da pogodi skoro svaku tačku na zemlji. Te pretnje uglavnom su upućivane “zakletom neprijatelju” Americi, koja po njihovim rečima, kontroliše južni deo korejskog poluostrva i koja je najglasnija za vojne akcije protiv Pjongjanga.

Ali, sem tvrdnji zvaničnika i medija ove države da je njihova vojna snaga jedna od najjačih u svetu, niko zapravo ne zna koliko su ove informacije tačne. Svoju nadmoć Kim Džong Un pokušava da pokaže na vojnim paradama koje se održavaju svake godine, i na kojima ponosno na ulicama defiluju tenkovi, vojska, vojna vozila, rakete…

Tokom poslednje parade u aprilu, povodom Dana Sunca, odnosno 105. rođendana svog osnivača Kim Il Sunga, mediji su spekulisali da “smrtonosno oružje” koje je predstavljeno tada bilo varka. Mnogi su prikazivali snimke rakete tvrdeći da su to zapravo prazne obojene kutije. To je jedan od momenata kada se posumljalo u validnost Kimovih raketa.

Za ovu interkontinentalnu balističku raketu Pjongjang tvrdi da može da putuje hiljadama kilometara, a podigla je i nivo opasnosti i straha da Severna Koreja može da napadne Ameriku.

Kada se cela situacija uzme u obzir – izolovanost Severne Koreje od ostatka sveta i nemogućnost dobijanja tačnih informacija iz ove zemlje, sankcije koje su im nametnute, zategnuti odnosi i sa svojim tradicionalnim saveznicima, Rusijom i Kinom, s pravom se može sumnjati da je barem deo onoga što ova država prezentuje u vojnom smislu ipak deo predstave da se zastraše protvinici. Ipak, bilo zaista lažno ili ne, zbog nedostatka pravih i tačnih podataka, dosad se niko nije usudio da krene u okršaj sa Severnom Korejom.

Tako će, čini se, biti i u budućnosti. Jer, ukoliko bi se ispostavilo da stvarno poseduje moćne rakete, ubrzo bi došlo do velikog svetskog sukoba, na kojem bi sve strane bile na gubitku, a čitav svet bi bio uvučen u krvavi konflikt. I da su Amerikanci i njihovi saveznici sigurni da mogu da izađu na kraj sa vladavinom dinastije Kim, to bi učinili odavno.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/The Indian Express,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter