Izvor: Tanjug
27.05.2022 u 18:33
0

DUGA PODELA KONAČNO ZACELJENA Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije sa Srpskom pravoslavnom crkvom!

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je , kako je naveo, ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ocenjujući to kao „važan istorijski događaj“.

„Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju – obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije“, rekao je patrijarh Kiril na sastanku Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, prenosi RIA Novosti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena“.

Zamenik predsednika Odeljenja za spoljne crkvene odnose (DECR) Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov, rekao je juče da Ruska pravoslavna crkva pozdravlja odluku Srpske pravoslavne crkve da prizna autokefalnost MPC-OA.

Ocenio je to kao radostan događaj i najavio da će o njemu na narednom sastanku razgovarati Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

ODGOVOR IZ MOSKOVSKE PATRIJARŠIJE Radujemo se zajedno sa našom braćom Srbima i Makedoncima!

Kazao je i da je Sabor stavio u dužnost Sinodu SPC i patrijarhu da zajedno i u saradnji sa arhipeiskopom Stefanom i Sinodom MPC-OA razradi sve tehničko-orgnizacione detalje i da će nakon toga uslediti crkveno proglašenje zvaničnim aktom.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefatlnost MPC-OA.

Prethodno su 19. maja Srpska i Makedonska pravoslavna crkva održale prvu zajedničku službu posle više od pola veka u Hramu Svetog Save u Beogradu.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter