Izvor: Happy BSC
09.12.2021 u 20:51
0

EKSKLUZIVNO U „AKTUELNOSTIMA“: Ko je Belivuku kupovao stanove, lokale i automobile pranim novcem?!

Uhapšene su žene klana Belivuka. Ko su prve dame srpskog podzemlja? Kako se pere novac, i kako novac od kriminala prelazi u legalne tokove? Na ovu temu govori je Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, i Žarko Popović, nekadašnji šef Odseka za krvne delikte.

-Ta finansijska istraga je važna, osnovna u istrazi. Tokovi novca sve pokazuju, kako taj novac dalje širi lepezu krivičnih dela, korupcija, pranje novca, brisanje tragova. Za mene je to bilo očekivano, rekao je Ljuban Karan. 

-U poslednjih mesec dana sam rekao da se organizacioni kriminal razvija praćenjem tokova tog novca. To je najlakši metod I najefikasniji. Dobro obučeno državno tužilaštvo sa policijom. Prati se tok novca, ako imate Belivuka i oko njega kuće stanove, besna kola, onda ga služba pita: gde ste zaposleni? – Nisam nigde. Ko će objasniti odakle dečku od 20 – 30 godina kuća od nekoliko miliona evra u Beogradu, automobil koji košta 100-150.000 evra? Odatle se kreće. Gde su mu poreske uplate? Gde je plaćao porez? – rekao je Popović.

-Kompletan prelazak u legalne tokove je vrsta kriminala, i taj kriminal mora da se otkrije. Taj posao nikada neće biti legalan. Ne možemo reći da prljavi novac ulazi u legalne tokove, onda taj novac nije legalan, rekao je Karan. 

-Ako oduzmete mafiji novac, kompletno ono čime se bave gubi smisao. Njihovo funkcionisanje je skupo, pogotovu ako su na udaru policije. Oni moraju da imaju svoje ljude u policiji, u sudu I oni moraju da imaju novac. Koliko se čekalo da se taj automobil nađe, maltene godinu dana. Prvo je bilo da se vidi gde je taj automobil. Bilo je logično da se nađe, ne može da nestane. Sporan je još jedan automobil, on je vezan za Papića. Taj automobil je vredeo negde oko 400.000 evra, i ispostavilo se da je to automobil od šefa albanske mafije, Nasera Keljmendija. Od početka je jasno da je kavački klan vezan za mafiju koja je regionalnog značaja, on nije sam tu gde jeste, rekao je.

-Albanska mafija snabdeva celo tržište, od njih i italijanska mafija kupuje narkotike. Neprikosnovena šiptarska mafija. Dijana Hrkalović je sve znala to, i uzimala pare od toga. Samo se treba vratiti na to ko stoji iza njenih leđa. Ja smatram da je to neko iz političkog establišmenta. Te prve dame klana Belivuka su šljam i ništa više. To su sitne nekretnine, njih treba rasturiti da ne postoje više, rekao je Popović.

ŽENE OTAJU U PRITVORU 48 SATI

-One su direktno vezane za nekretnine koje su stečene prljavim novcem. Ima razloga da ostanu u pritvoru. Ovo što prebacuju nekretnine na porodicu, ne znači da brišu trag, nego obezbeđuju najmilije, jer znaju da žive od danas do sutra. Sigurno brinu za svoju porodicu I žele da ih obezbede tim prljavim novcem. Treba opravdati taj prljavi novac, rekao je Karan.

-Naravno da sam očekivao da ostanu, ako ne daju validnu informaciju, neće više videti ni sunca ni meseca. Svako lice za koje se dokaže da je izvršilo delo plasiranje novca u legalne tekove, oduzima mu se sva pokretna I nepokretna imovina, rekao je Popović.

U emisiju se uključio i detektiv Uglješa Grgur:
-Ovo hapšenje koje se dogodilo, očekivano je I policija I Tužilaštvo je pratilo svo ovo vreme pranje novca u produženom trajanju. Pustili su ih, verovatno je njima novac pristizao iz kriminalnih repova iz regiona. Danas se najlakše pljav novac legalizuje kroz kvadrate, prave se zgrade. Mislim da će supruge od pomenutih vođa sigurno reći, a policija će potkrepiti dokazima. Ona je imala neku ulogu, smatram da će se tu dešavati još mnoge stvari, tužilaštvo I policija je na pravom putu, rekao je Grgur.

-Oni su koristili deo kriminalnog klana za svoje buduće kriminalne akcije. Prisluškivanje predsednika, atentat na predsednika, i druge istrage za praćenje, sve je išlo iz kruga korumpiranih policajaca. Sve ono što je oružje policije. Sve stvari su mogli da rade “po zakonu”, a radili su potpuno nezakonito, rekao je Karan. 

-Nesumnjivo da su imali uticaja Hrkalović I Belivukov klan, a u kom obimu I sa kim to se treba dokazati. Mislim da je tužilac razgovarao sa Elezom na sve okolnosti I krivična dela, ako njegovi dokazi mogu doneti sa delovanjem Dijane Hrkalović, rekao je Popović

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter