Izvor:
20.11.2017 u 17:43
0

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA POD KONTROLOM: 165 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina!

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS smešteno je osam pacijenata obolelih od malih boginja, a kod kojih su se javile komplikacije – zapalenje pluća, kaže direktor Klinike Goran Stevanović.

On je naglasio da male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti, da se može očekivati veći broj obolelih, ali ističe da je epidemija u ovom trenutku pod kontolom.

Jedna pacijentkinja je, kako kaže, smeštena u intenzivnoj nezi iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli smešteni na odeljenjima.

– Radi se samo o težoj formi upale pluća kod pacijentkinje koja već ima neke ranije faktore rizika. Smeštena je više iz preventivnih razloga u jedinici intezivne nege da bi moglo da se na vreme odreaguje ako bi nastavile stvari da se komlikuju, ali za sada je njeno stanje sasvim stabilno – objasnio je Stevanović.

On je ukazao da među pacijentima ima medicinskih radnika, da se može očekivati povećan broj obolelih, ali da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom.

– U slucaju da bude veci broj obolelih sistem je u popunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip. Sistem se prilagođava, sve službe koje su uključene u ovu priču su spremne i mogu da reaguju -zakljucio je Stevanović.

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je registrovano 165 obolelih od malih boginja, najmladi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina.

Tanjug
FOTO:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter