Izvor: Tanjug
05.01.2023 u 13:41
0

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ PORUČUJE DA NEMA RAZLOGA ZA BRIGU: Poziva na oprez i ozbiljnost

 Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost.

Uprkos tome što Kina posle gotovo tri godine strogih mera otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid, a Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.

Tiodorović je rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu.

Kinezi su imali „strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj“ rekao je Tiodorović.

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika.
-Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani -rekao je Tiodorović.

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

-Svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više komunicirali- dodaje Tiodorović.
Popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje, ocenio je Tiodorović, može se odraziti i na nas u smislu pojave novih podsojeva omikrona.

-Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, ali ne lokdaun i neko zatvaranje. U svakom slučaju, idemo prema proleću, do proleća to će biti endemska bolest kao što je grip -dodaje on.

Uznemirenost Svetske zdravstvene organizacije zbog situacije u Kini, Tiodorović smatra normalnom jer je, kako je rekao, upravo u toj zemlji sve i počelo.

-Sigurno da te mere koje su oni odjednom tako ublažili prema svom stanovništvu imaju odraza, jer Kina komunicira sa celim svetom vrlo intenzivno i to je ono što je SZO, SAD, pa i EU nateralo da počnu da razmišljaju o nekim merama- navodi Tiodorović i dodaje da su već predviđene kontrole u nekim zemljama.

-Mi smo za sada na onom nivou koji je skretanje pažnje na aerodoromima onima koji dolaze iz različitih delova sveta kako treba da se ponašaju i da misle na svoje zdravlje- dodaje Tiodorović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter