Izvor:
15.05.2017 u 19:54
0

Goran Bubanj za HAPPYTV.RS: NOVAKOV PROBLEM JE U GLAVI, HITNO MU JE POTREBAN TRENER!

Nedelju dana pre svog 30. rođendana Novak Đoković stigao je u Rim gde ga u narednim danima očekuje turnir iz masters kategorije na čuvenom Foro Italiku.

Gde se trenutno, po pitanju forme, nalazi drugi reket sveta pokušali smo da saznamo od proslavljenog teniskog stručnjaka Gorana Bubnja.

Nekadašnji savezni kapiten našeg nacionalnog tima do tančina je analizirao trenutnu formu Đokovića i dao predviđanja šta možemo očekivati od srpskog tenisera u nastavku sezone na šljaci, zaključno sa Rolan Garosom.

S obzirom na to da je u Madridu stigao do polufinala, što je njegov najbolji rezultat na najvećim turnirima ove sezone, mislite li da je Novakova forma u uzlaznoj putanji?

– Posle Dohe, gde je pobedio Endija Mareja u finalu, ovo je njegova najbolja nedelja na Turu. Tada je u sjajnom momentu dočekao Australijan open. Međutim, tamo se desio kiks, da bi potom usledila i dva vezana poraza od Nika Kirjosa. E tu je po meni izgubio samopouzdanje. Nema sumnje da je on teniski i fizički spreman, ali je problem očigledno psihološke prirode. Dobro je što se sastao sa Nadalom u Madridu, gde je pružio solidnu partiju, posebno u drugom setu, tako da će mu to svakako koristiti pred početak Rima.

I sam Novak je po dolasku u "večni grad" rekao kako veruje da mu je Madrid pokazatelj kako bi trebalo da igra i da se nada da će mu Rim biti odskočna daska za povratak u vrh. Delite li njegovo mišljenje?

– Nadal jeste pokazao dobru formu na poslednjih nekoliko turnira ali ne vidim da se tu igrački išta promenilo. Takođe, ne treba očekivati da Marej nastavi sa slabim partijama i sigurno je da će se vratiti na pobednički kolosek. Što se tiče Novaka, on u Rimu mora potražiti i rezultat, pored same igre. Ono što mene brine jeste odsustvo trenera. Prosto on nema s kim da analizira igru posle meča niti da se pripremi taktički za isti. Protiv Nadala smo videli da je pravio neke, njemu nesvojstvene, taktičke greške i smatram da je tu propustio priliku da možda i dobije taj meč.

Kada smo već kod trenera, imati li vi informaciju ko bi to mogao biti i da li je tačno da je Andre Agasi najbliži tom poslu?

– Vrlo verovatno će to biti neko svetski poznato ime. Njemu pored samog čoveka za trening treba i neko ko će analizirati rivale, ukazati mu u kakvoj su formi i šta može očekivati od njih. Zato msilim da će i pored, recimo Agasija, morati da angažuje i neke ljude koji će stalno biti s njima. Ako se ne varam, sam Agasi je rekao da bi mogao biti na usluzi manji broj nedelja tokom godine, a da njemu treba neko ko će tu biti cele sezone.

Gledajući sa strane, stiče se utisak da bi Agasi bio idealan izbor ako imamo u vidu da je i on imao veliki uspon, pa veliki pad, a onda i povratak u sam svetski vrh?

– Između Novaka i Andrea se može izvući niz paralela, počev od stila igre koji je sličan, odnosno mnogo bliži nego što je to slučaj sa Bekerom ili što bi bio eventualno slučaj sa Samprasom. Postavlja se pitanje šta je to što on želi da promeni u svojoj igri. Ako su to servis i voleji, onda bi mu tu bolje "legao" Sampras. Ali Agasi je taj koji može da mu pomogne sa tehničkog aspekta, da dobije dodatnu čvrstinu i jačinu u igri.

Da li ste i Vi primetili da Đoković ima nekoliko "rupa" u svojoj igri trenutno? Tu se pre svega misli da prvi servis gde ne dobija značajnu prednost u poenu, odnosno, bekhend koji je važio za najbolji na svetu?

– Slažem se ali moram istaći da je i tu problem psihičke prirode. Jer tu su dileme da li da odigrate agresivno, napadački na liniju ili ste za sigurniju varijantu po sistemu "da ne pogrešim". Ta sigurnija varijanta je sporija igra, mnogo dalje od linija, sa mnogo manje rizika. I tu je Novak u problemu. On mora da se vrati na ono kada je protivnike razoružavao as servisima na brejk loptu ili pogađao linije dva poena zaredom.

Sada nas očekuje takmičenje u Rimu. Mislite li da bi ishod tog turnira mogao dati nagoveštaj onoga što nas može očekivati na predstojećem Rolan Garosu?

– Ne verujem da će to imati nekog značajnijeg uticaja na Pariz. Ako se setimo prošle sezone Nole je izgubio finale Rima ali je osvojio Pariz. Čini se kao da je prepustio Mareju to finale kako bi što svežiji bio na Rolan Garosu. A tamo su napori ogromni, svaki meč traje u proseku preko dva sata na tri dobijena seta. Nema mnogo igrača koji mogu satima igrati u vrhunskom ritmu i tu postoji samo nekoliko igrača koji Đokoviću mogu nauditi na toj podlozi i na tri dobijena seta. Ostaje samo pitanje da li će Novak dobro odigrati u prvoj nedelji, podići sebi samopouzdanje i tako se svrstati u uži krug favorita za osvajanje trofeja.

Ukratko, smatrate da on njega sve zavisi?

– Apsolutno samo od njega zavisi. On ima igru, ima udarce, samo još neko s njima mora poraditi na servisu pre svega i još nekim detaljima, recimo taktici i biće opet onaj pravi. Malo više samopouzdanja, koje će verujem steći pobedama u uvodnim kolima i može se nadati dobrom rezultatu.

Nekako je nezaobilazno pitanje njegovog krnjeg stručnog štaba koji trenutno čine brat Marko i Pepe Imaz. Znate li nešto o tom čoveku?

– Trenirao sam nekada Marka i on je odličan momak. Što se tiče Pepea, on je pre svega teniski trener. Sada širi poruke ljubavi i mira, ali je u osnovi trener. Da li je dobar ili loš trener neka ostane otvoreno pitanje. Ali definitivno nije teniski laik. Novak je više puta isticao da on nije tu od juče, odnosno, od perioda kada je prestao da pobeđuje. On je tu godinama, ali ljudi imaju običaj da kada stvari ne idu idealnim putem skrenu pažnju na nekoga iz neposredne blizine. Nemojmo potcenjivati Novaka i odluke koje donosi. Pa nije on došao na prvo mesto jer je donosio pogrešne odluke i angažovao pogrešne ljude. U tom smislu ne smatram da je prisustvo Pepea Imaza u njegovm timu na bilo koji način negativno – rekao je na kraju razgovora za HAPPYTV.RS Goran Bubanj.

happytv.rs
Foto: youtube/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter