Izvor:
02.05.2018 u 16:46
0

GORAN TRIVAN ZA DOBRO JUTRO SRBIJO: Krivične prijave za seču stabala. Treba svi zajedno da učinimo nešto da sačuvamo prirodu !

Gost jutarnjeg programa Happy televizije je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan koji je pričao o incidentu koji se dogodio na poznatom beogradskom izletištu "Košutnjak".

Naime grupa mladih vandala je na prvomajskom uranku posekla stablo u šumi na Košutnjaku i protiv njih će biti podnete krivične prijave.

Ministar je rekao da su nadležne inspekcijske službe JP ''Srbijašume'', nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

Takođe je naglasio da poslednjih godina postoji mnogo veće interesovanje za zaštitu životne sredine od strane javnosti nego što je bilo ranije.

Vrlo interesantno je da su društvene mreže omogućile komunikacije, to je ekipa koja se dogovorila šta će da radi. To jeste javno mesto i tu je dosta grupa i to je skandalozno svi su krvi. U pitanju je ubijanje jednog života. Mediji su toliko počeli zadnjih godina da iskazuju interesovanje na ove teme, danas je mnogo bolje nego što je bilo pre deset godina. Kampanja ekologije je bila jedna od najvažnijih tema, i ovo se ne bi desilo pre deset godina u Srbiji, ovakva reakcija javnosti. Ovde je reč o nedelu koje može da se tumači kao prekršaj ili krivično delo. Nije dozvoljeno da se pali vatra nije dozvoljeno da se seče. Mi ćemo sutra kao ministarstvo podneti prijavu sa ministarstvom šumarstva da to više ne sme da se radi i da bude kažnjivo kao krivično delo a ne prekršaj. Radiće se količina drveta koja se meri u presecima kao i visina.Ja sam reagovao i rekao da ćemo podneti krivičnu prijavu ako niko neće i ti ljudi će biti kažnjeni – rekao je ministar

Trivan je rekao da su se slične stvari dešavale i ranije ali da su reagovale ekipe koje su dežurale svake godine za prvi maj na beogradskim izletištima.

On je naglasio da je krajnje vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu "žrtva" bahatih ponašanja pojedinaca.

Ministar je izrazio zabrinutost što su izletnici širom Srbije danas palili vatru u šumama, iako je to, kako naglašava, zakonom zabranjeno, kao i da su automobilima ulazili na zelene površine.

Beogradsko gazdinstvo ulaže ogromne napore za to čišćenje. Kada prošetate 30.aprila "Košutnjakom" vi ćete tamo da vidite jedan kompletni vašar. Imate zapaljene vatre, smeće, i automobile na zelenoj površini. Sve bi to bilo prihvatljivo da se automobili ostave pored puta, da se ne pali ta vatra, prave neverovatnu buku da imate utisak kao da ste na nekom koncertu. Treba svi zajedno da učinimo nešto da sačuvamo prirodu – naglasio je Trivan

Seča šumskih stabala je zakonom zabranjena, a predviđene su novčane kazne za to delo.

Prvostepenom presudom odlučen je kažnjevanje i za opasni otpad. Koliko je privatizacija određenih firmi pogoršala to stanje ministra je objasnio.

Privatizacija je takva koja je ubila našu zemlju i mi smo postali istog trenutka bankrot. U svakom preduzeću postoji istorijski ako ne opasni otpad, a to sve treba srediti ali to se nije desilo. Mi smo nažalost postali istorijske nebrige. Mi radimo posao koji nam pripada, formiranje ministarstva se promenilo i to ćemo tek videti, da otvorite pitanje, vazduha, pitanje šuma. U kakvom stanju su svi nacionalni parkovi zaštićena dobra, proverićemo svaku stvar i pozivamo građane da nam se pridružuju. Mi smo ministarstvo osnovali 91 godine da bi tek sada postalo aktivno ministarstvo – rekao je ministar

Osiromašeni uranijum je aktuelna tema, širi se histerija prema zapadu i oformiće se grupa stručnjaka koja će ispitati sve posledice NATO bombardovanja.

Naučni princip podrazumeva da je sve podložno promeni, i mi želimo da proverimo šta se desilo posle bombardovanje i koje su posledice posle tog bombardovanja. Ja zastupam drugu tezu da se sve iznosi javno jer kako će građani da se štite ako im ne kažete javno. Bavićemo se istraživanjima i sve se radi isključivo na nauci– jasna je bio Goran Trivan

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter