Izvor: BSC happy portal printscreen
25.10.2023 u 11:45
0

UPRAVO VAM JE STIGLA OVA PORUKA: Hitno obaveštenje MUP-a, evo šta to znači

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica „Pronađi me“ koji u više zemalja sveta već postoji kao „Amber Alert“.

SISTEM „PRONAĐI ME“ SE DANAS PUŠTA U RAD: Ovako radi u slučaju nestanka deteta

Zvaničnom puštanju u rad prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić..

U slučaju nestanka deteta, u prvoj fazi mediji će prekinuti emitovanje programa, u prvih osam sati na svakih 30 minuta, amobilni operateri poslaće svojim korisnicima poruku o nestalom detetu. U lancu obaveštavanje su i JP “Putevi Srbije”, aerodrom “Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice koji će objavljivati na ekranima informaciju o njegovom nestanku.

Policija će voditi računa o pokretanju i prekidu sistema

Omah odmah nakon puštanja u rad svima u Srbiji stići će SMS poruka da je srpski “Amber alert” počeo sa radom. Biće prekinuti i programi u nacionalnim medijima, obaveštenja da je pokrenut sistem će biti i na led ekranima na auto-putevima, na Aerodromu “Nikola Tesla“, na autobuskoj stanici u Beogradu…

U drugoj fazi biće uključene i i društvene mreže, kao i dugi činioci, kao što su tržni centri, benzinske pumpe.

Sistem će funkcionisati tako što će prlikom nestanka deteta svi mobilni operateri poslati poruku korisnicima da je dete nestalo. Mediji će imati obavezu da u prvih osam sati od nestanka prekidaju program i objavjuju informaciju o nestalom detetu -i formatiranu fotografiju nestalog deteta, sa posebnim zvukom i govorom.

Nakon 8 sati do 48 sata to će raditi na svakih sat vremena, a nakon 48 sati mediji više neće imati tu obavezu, jer se smatra da je javnost već obaveštena da je dete nestalo.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter