Izvor: HAPPYBSC
11.11.2023 u 19:37
0

IMA LI REŠENJA ZA OVAJ ČVOR: Privatni vrtići većinski protiv ponude, ali je Grad najavio kompromis

Najavljena promena odnosno prebacivanje davanja subvencija sa deteta na vrtiće, donela je mnoge nejasnoće i mogla bi da ozbiljno da ugrozi funkcionalnost privatnih obdnaništa. Većina privatnih vrtića je glasala protiv ponude istovremeno u Gradu su najavili mogućnost kompromisa.

Milka Mihailović, predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda,KAŽE da se njihov posao finansira iz obrtnih sredstava, a sa ovim promenama došlo bi do odlaganja plaćanja.

ANKETA KOJA JE OTKRILA MNOGO O PRAVIMA ŽENA: Novinarka uradila anektu 1971. godine, o njoj se i danas priča (VIDEO)

„U najboljem slučaju čekali bismo 45 dana što bi mnogima ozbiljno ugrozilo normalan rad. Redovni nameti, grejanje, ishrana, didaktički materijal sve to mora da se plati odmah. Osim toga prelazak na budžet nam menja način poslovanja. Morali bismo i da umesto knjigovođa angažujemo agencije, što sve dodatno otežava. Imam osećaj da bi ovako prestali da budemo gazde u svom poslu“, poručuje Mihailović.

Osim toga, ona ukazuje na neizvesnost oko toga da li će obećano biti i ispunjeno.

Bez garancija

„Pričamo o nečemu što još ne znamo šta je. Nema pisanog dokumenta. A treba da se sprovede odmah. Bez javne rasprave i konsultacije. Moguće da ispoštuju što su najavili, a možda i neće. Ranije su obećavali lokacije za objekte, ali ništa se nije desilo. Nemamo garancije ni za šta“.

Sam sastanak sa v.d. sekretarkom za obrazovanje i dečju zaštitu nije bio neprijatan, ali nije bio ni konstruktivan.

Između 300 i 440: Koliko ima privatnih vrtića u Beogradu?
Gradska sekretarka je navela u TV izjavi rekla je dau Beogradu radi 438 privatnih vrtića. Milka Mihailović iz Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda kaže da u Beogradu radi nešto više od 300, ali da objekata ima više pošto neki rade u više njih. Prema javnog dostupnim podacima ministarsva prosvete, na dan 15. septembra 2021. godine u Beogradu je radilo 289 vrtića.

„Pregovora nije bilo već je svako bio na svojim pozicijama. Zamolili smo da se rešavanje ove priče vremenski prolongira posle izbora, kako bismo mogli da uradimo sa manje pritiska i kvalitetnije“.

Na javnoj debati na kojoj je učešće uzelo 180 članova od čega 167 zakonskih zastupnika privatnih vrtića u Beogradu dogovoreno je da se odbije predlog grada. Od 167 sa pravom glasa 157 je bilo protiv predloga, troje je bilo uzdržano, a sedmoro je bilo za to da se odazovu pozivu Grada.  cena nije menjana od 2015. godine i da je nelogično da se naplaćuju dani kada je dete bolesno ili na odmoru.

„To nikome nije u interesu. Lako je od bogatog napraviti siromašnim, ali obrnuto je mnogo teže. Štedi se na svemu iako su u pitanju deca“.

Iz Saveza su najavili održavanje konferencije za medije u ponedeljak 13. novembra.

Grad najavio mogućnost kompromisa?

V.d. gradske sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksnadra Čamagić potvrdila je da će uvećana cena biti isplaćivana od 1. decembra, a da je postoji plan i za one vrtiće koji ne žele da se njima direktno uplaćuje novac.

Ti vrtići će, kako je rekla u izjavi za jednu televiziju, nastaviti da dobijaju novac po starom sistemu, a da je očekivano da Javni poziv bude poslat tokom naredne nedelje.

„Ideja je da bude sve jednostavnije i brže“, rekla je Čamagić.

Roditelji predali incijativu za ocenu ustavnosti

Roditelji dece koja idu u privatne vrtiće predali su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti sporne odluke po kojoj su prinuđeni da plaćaju ako dete odsustvuje zbog bolesti i da je ta odluka doneta retroaktivno.

„Na temelju pozitivne odluke Ustavnog suda, moći ćemo da tražimo naknadu štete za dane u kojima se odluka primenjivala retroaktivno. Inicijativa je bila spremna još početkom septembra, ali se čekalo da odluka zvanično stupi na snagu kako Ustavni sud ne bi odbacio inicijativu kao neosnovanu jer osporavamo neobjavljenu pravno nepostojeću, neobavezujuću odluku“, navode roditelji u obrazloženju.

Besplatno za 200 evra

Jedan roditelj naveo je svoj primer. Posle povećanja ekonomske cene sa 22 na 28 hiljada dinara, cenu je povećao i vrtić na 40.000.

„Tako smo u startu doplaćivali 100 evra. Sa novom odlukom Grada taj iznos se gotovo udvostručio, jer mi je dete često bolesno. Virusi i slično zbog čega bude u vrtiću između sedam i 10 dana“, kaže tata Miloš.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter