Izvor: BSC Happy
17.08.2023 u 13:44
0

IMPOZANTNA NORA 155 „RAZARA“ SVE U REGIONU: GENERAL STUPAR o SRBIJI kao SVETSKOJ SILI (VIDEO)

Za BSC Happy portal govori Milorad Stupar - general.

Srbija na 58. mestu!

Na najnovijoj objavljenoj listi svestkih sila u naoružanju Srbija je zauzela 58. mesto ispred svih ostalih zemalja u regionu, napredujući iza Hrvatske čak za deset mesta. Iako kako kaže ne pripada vojnim analitičarima koji najviše cene tu listu, pre svega iz razloga jer ne pokriva sve segmente, ona je dobra jer pokazuje značaj i koliko je sama Vojska Srbije napredovala u prethodnom periodu – istakao je Stupar.

Ovu listu ne cenim pre svega zato što ima preko sedamdeset i nešto parametara na osnovu čega se odruđuje, a to je da se određene sile moraju razmatrati na osnovu prostora i odluka o savezima. Jer jedna država, sila ako je članica saveza, njene mogućnosti borbene se povećavaju u smislu podrške saveznika, s tim pre što je naša zemlja, naša vojska neutralna i nismo članice ni jednoga saveza.

Stupar dodaje da mu smeta kao ratnom generalu, što se u listi ne uzima nešto što se zove borbeni moral, koji je po njegovom iskustvu teško proučiti, jer je to jedino što se krije kod svih regionalnih i svetskih sila. General smatra da to čini prevagu u izvođenju borbenih dejstava i dodaje: „Vojska bez obzira na to što je obučena i opremljena, ako nema borbeni moral i ideju, zbog čega se bori, ona je slaba vojska. Srpska vojska je kroz istoriju pobeđivala jer je imala takav borbeni moral, da je znala da brani svoju kuću, svoju porodicu, svoju otadžbinu. Sa druge strane po njegovom mišljenju ova lista je ipak dobra, jer prikazuje izuzetan napredak srpske vojske u smislu njene modernizacije, obuke i kapaciteta za izvođenje borbenih dejstava, pogotovu u odnosu na zemlje regiona. Hrvati su bili ispred nas pre tri godine, sada su šest sedam mesta ispod nas, dakle radi se o tome da smo mi uložili značajna sredstva radi modernizacije i obuke naše vojske.

Naveo je koji su to pravci u kojim je Srbija napredovala 

– Prvi pravac, kupovina određenih najsvaremenijih borbenih sistema od zemalja koje to proizvode, a mi ne možemo to da proizvedemo. Drugi pravac je snabdevanje vojske borbenih sistema namenske industrije koji se poroizvode u Srbiji. Treći pravac je opremanje vojske koja se satoji iz modernizacije postojećih resursa u vojsci. Kod ovog prvog sistema najznačajniji je pomak u nabavci FK3 sistema protivazdušne odbrane kojom dopunjavamo slojevitost protivvazdušne odbrane . Nabavka helikoptera i osposobljavanje naše jurišne i lovačke avijacije. Tu smo postigli veliki domet u poboljšanju borbene moći – kaže general.

Najveći pomak Srbija ostvaruje u domaćoj namenskoj indrustriji. Pored impozantnae NORE 155 mm koju možemo da prodamo koliko god napravimo, i municiju 155 mm isto to proizvodimo, ovde je pomak u proizvodnji borebenog sistem „PASARAS“ se zove – to je sistem protivvazdušne odbrane. Radi se o zemlji Srbiji koja je jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja ima kapacitete za samostalno da prozvodi protivvazdušni sistem. To je taj sistem „Pasaras“ koji ima topove 40 mm i ima rakete „šilo“, „igla“ i „Mistral“, tako da je ta borba protiv dronova u potpunosti zatvorena sa ovim sistemom.

On naglašava da Srbija ima napredak u streljačkom naoružanju. A to su nove modularna i snajperska puška „Zastava“ iz Kragujevca. Kao najzančajniju  u ovom segmentu on ističe „Strelu“ – pušku kalibra 12,7 mm.

Srbija je po njegovim rečima pokrivena i u proizvodnji municije, koji je podešen prema sredstvima kojima Srbija raspolaže.

Modernizacijom tenka T-84 Milorad Stupar kaže da njegovim uvođenjem moderne protivoklopne zaštite, taj tenk ima budućnost, iako su izmišljena mnoga sredstva koja se koriste u Ukrajini protiv tenkova, međutim tenk nije prevaziđen. Tu je takođe saradnja sa Kinom oko izrade dronova i naravno, prevagu svakako daju i vozila „Miloš“ i „Lazar“ koja su već u standardnoj upotrebi vojske Srbije.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter