Izvor: BSC HAPPY/ALO
17.08.2023 u 16:34
0

POTRESNA ISPOVEST UZGAJIVAČA IZ LOZNICE – U danu izgubio 300 svinja: „Ništa nije moglo da dođe do njih, ne znam šta se desilo“

Prvi slučaj zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u Mačvanskom okrugu potvrđen je u lozničkom selu Lipnički Šor, tačnije na farmi uspešnog uzgajivača svinja Branka Đorđevića, koju drži zajedno sa ocem Slobodanom.

Čoveka koji je radio ‘’sve po PS-u’’, ali je bukvalno u jednom danu izgubio sve svinje. Nekoliko dana pošto mu je strujom eutanazirano nešto više od 300 svinja, sa velikom tugom u glasu, šta ga je snašlo govori.

Ništa nije moglo da dođe do svinja, nikakva životinja, ništa, priča Branko i ističe da je preduzeo sve moguće mere da se ne desi ništa loše, ne samo da spreči AKS nego da bilo kakva bolest dođe na farmu.

– Ne znam šta je bilo. Imao sam odlično zdravstveno stanje životinja, sve je bilo normalno. Nisu moje svinje imale dodira ni sa drugim ljudima, ni sa prevoznim sredstvima, niko im nije mogao prići. One nisu bile u ispustu. Ni na jednoj životinji nisu bili vidljivi simptomi kuge. Onda je uginulo nekoliko svinja i u početku se sumnjalo na trovanje hranom, ali mi je posle urađene analize rečeno da je uzorak pozitivan na AKS.

U nedelju, koju će teško zaboraviti, na farmu su došli veterinarska inspekcija i posebna ekipa.

– Imao sam 300 i nešto svinja, 40 krmača u čistoj rasi, sve sa rodovnicima, priplodne nazimice u čistoj rasi, prasad namenjena za dalji tov, pet nerastova i 17 nazimica.

Krmače bile za priplod

Krmače su bile priplodne, neke su prasile po 19, 20 prasića i svi su bili idealni, izveo sam iz prasilišta deset koje su trebale da se prase i sve su ubijene. Dok sam izvodio svinje bilo mi je mnogo teško. Nemam sada nijednu, sve je ugašeno za dan. Njihov utovar da ih negde odvezu je počeo oko devet ujutru, a završen u šest uveče. Nisam imao snage da izračunam kolika je to šteta, rekli su da će biti nadoknađena, ali nije stvar u tome.

To je bila genetika velikog jokšira sa farme PIK ‘’Bečej“ koja je ugašena, a ja sam sačuvao tu genetiku u potpunosti i više nigde nije ostala. Napravio sam da krmače budu dobre majke, mirne, došao sam do nivoa da, maltene, može da mi se nacrta kakvo ko hoće prase i takvo će dobiti.
Ovde je propalo 15 godina truda i rada da izvučem najbolje od najboljeg. Kažu mi ‘’prežalićeš’’, nema šanse – priča i kaže da je na farmi sve urađeno bez pomoći države, bez kredita, bez dinara duga ikome. Posle odluke nadležnih da je u pitanju AKS na farmu je zabranjen ulazak veterinara, poseta gazdinstvu, obavljena je dezinfekcija, a niko mu nije rekao dokle zabrana traje. Udarac je veliki, ali Branko neće odustati.

Kaže da je dete grada, ali je zavoleo farmu, ima mehanizaciju, zemlju, veliko iskustvo i čim bude moguće planira da obnovi uzgajanje sa deset svinja.

– Problem je gde naći bar približnu genetiku kakvu sam imao. Ovde sam pravio genetski materijal za celu Srbiju, svi su kupovali od mene te nazimice u čistoj rasi. ‘’Pravio’’ sam prasad za tov koja su mogla da pariraju uvoznim. Ko je jednom uzeo od mene prase bio je moja mušterija zauvek Vodio sam računa o ishrani, nije smelo da uđe ništa genetski modifikovano, što sam gajio za mog sina od 8 godina to je bilo i za druge. Maksimalno sam se trudio, da budu što bolji rezultati u tovu, kada je obavljan utovar prasadi obavezno je rađena dezinfekcija vozila. Nemam objašnjenja kako se ovo desilo, nikakav problem nisam imao. Proizvodio sam godišnje 3.000 i nešto prasadi od kojih je sigurno bilo 400 visoko kvalitetnih grla za priplod, za tov, nerastova, krmača sa svim papirima. Sve ode za dan. Tuga – kaže čovek koji je vodio računa o svakom detalju, imao farmu zatvorenog tipa pa ipak postao žrtva ASK.

Svinjska kuga na teritoriji opštine Veliko Gradište: Donete mere za zaražena područja

Inače, u selu je, prema nekim informacijama, u poslednje vreme bilo po domaćinstvima uginuća svinja, ali ljudi o tome nisu pričali, ni prijavljivali nadležnima, a kola su se slomila na Brankovoj farmi i njegovim elitnim grlima. On kaže, uprkos svemu, da se kad se već dogodilo ako može sve i završi kod njega i da se ASK bar ne širi dalje. I ovo je bilo previše.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter