Izvor: Telegraf.rs
29.03.2023 u 15:30
0

OHRABRUJUĆE VESTI! Na „Dedinju“ će se opet raditi transplantacija srca

Tu intervenciju su prvi put uradili pre 27 godina

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ ponovo će raditi transplatacije srca. Tu intervenciju su prvi put uradili pre 27 godina, a pacijent koji je tada otpočeo novi život, i dalje je živ. Posle obilaska „Dedinja 2“ i stare zgrade te ustanove, ministarka zdravlja obećala je da će država uložiti u rekonstrukciju.

Samo danas u „Dedinju 2“ biće urađeno 11 velikih operacija na srcu, šest velikih vaskularnih operacija, 25 intervencija na srcu i krvnim sudovima u angiosalama. Godine 2019. imali su 2.548 operacija na srcu u kojima se upotrebljavaju mašine za vantelesni krvotok, i to je bio najveći broj operacija u Evropi.

Kada je došla korona, ponovo su se napravile liste čekanja, ali sada svaka prostorija i sala u ovoj ustanovi radi punim kapacitetom, poručuje direktor Milovan Bojić.

U prijemnoj čekaonici i danas su pacijenti iz cele Srbije. U prvoj poseti „Dedinju 2“, ali i u obilasku i stare zgrade, danas je bila i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

https://happytv.rs/zdravlje/slabo-pamcenje-9-navika-koje-unistavaju-mozak/555763/

Priseća se da je u toj zdravstvenoj ustanovi poslednji put bila kao član porodice nekoga ko je lečen u Institutu „Dedinje“, a pre toga kao student.

„Ovo je zaista korak u 22. vek, da ne kažem 21. vek, i zaista je veliko zadovoljstvo gledati ovakvu jednu bolnicu. Ja obećavam da ću videti i sa ministrom finansija i ministrom za kapitalna ulaganja, da ono što ste krenuli, da se osposobi i četvrta sala“, rekla je Grujičićeva.

Prof. dr Milovan Bojić kaže da u toj ustanovi vladaju red, rad i disciplina.

„To je ustanova koja je srpskoj kardiovaskularnoj medicini proteklih godina podarila nove procedure, oborila brojne evropske i svetske rekorde, u kojoj se zna plan i budućnost osigurana u narednih pet ili deset godina, u kojoj se ulaže u ljude i u kojoj je jedino neophodno da se uloži u stari objekt zgrade, da bude nacionalni institut za srce i krvne sudove“, rekao je prof. dr Bojić.

Ministarka zdravlja najavljuje da će država dalje ulagati i u razvoj programa transplantacije, i da će se te intervencije ponovo raditi i u Dedinju. To je ustanova u kojoj je urađena prva transplantacija srca u Srbiji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter