Izvor: Novosti/Informer
11.02.2023 u 19:25
0

„SVE IZGLEDA KAO DA JE RAT, A NE ZEMLJOTRES“ Ispovest spasilačkog tima Srbije o katastrofi u Turskoj

Jug Turske juče je ponovo pogodio jak zemljotres, što je osetila i naša spasilačka ekipa.

Razaranje je deset puta veće nego posle bombardovanja, ne rade službe policije i hitne pomoći, struje nema, sve je u haosu, kaže vođa specijalističkog tima MUP Srbije Davor Vidović.

 – Uspeli smo da spasemo dve žene koje su više od sto sati provele ispod gomile kamenja! Ovde je situacija neopisiva…. Sve izgleda kao da je rat, a ne zemljotres. Deset puta je gore razaranje od onoga što je bilo u našoj zemlji tokom bombardovanja 1999. godine. Objekti su potpuno urušeni, zgrade su sravnjene sa zemljom, ne rade službe policije i hitne pomoći, struje nema, putevi su prekinuti, zbog čega pomoć otežano stiže – ovako o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku govori vođa srpskog Specijalističkog tima Davor Vidović, koji je sa svojim kolegama među prvima pritekao u pomoć.

Jug Turske juče je ponovo pogodio jak zemljotres, što je osetila i naša spasilačka ekipa.

– Kad smo se vratili sa terena i taman se spremili da spavamo, osetili smo zemljotres. Srećom, nije bio jak. Ali momci su otporni na sve. Radimo i dok se zemlja potresa, a dešava se često – kaže Davor Vidović.

UPRAVA ZA KATASTROFE I HITNE SITUACIJE SAOPŠTILA: Broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665

– Naš tim je otkrio da je ispod 15 metara šuta i kamenja neko živ! Ispostavilo se da je posle više od sto sati provedenih u ruševinama žena preživela. Izvukli smo i sedamnaestogodišnju devojku koja je 108 sati bila zatrpana gomilom kamenja i zemlje! Uspeli smo to zahvaljujući uređajima koji služe za osluškivanje terena, a njih većina drugih timova koja učestvuje u spasavanju nema – kaže Vidović.

On dodaje da se svi u timu trude da oslušnu svaki šum kako bi pokušali da pronađu zatrpane ljude.

– Pored tehnike, veliku pomoć imamo i od svog psa Zigija. On je ovde najveća zvezda. To je pas koji je utreniran za ovakve situacije, da nanjuši i pronađe čoveka. Sada je prvi put leteo avionom – kaže vođa srpskih spasilaca.

Prema njegovim rečima, iako je posao mnogo težak fizički i psihički, daju sve od sebe da pomognu.

I pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske angažovani su na potrazi za preživelima u Kahramanmarašu, jednom od najrazorenijih gradića u katastrofalnom zemljotresu. Željko Janković, koji već osam godina radi kao glavni republički inspektor za zaštitu i spasavanje CZRS kaže da je u životu video svašta, ali kako ističe, tragediju ovolikih razmera, nikada.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Pola grada je srušeno. Već se oseti zadah leševa i biće još gore. Preko dana ugreje zubato sunce… Vrlo brzo neće moći ni da se priđe ruševinama. Teško je sprečiti porodice da i same učestvuju u potrazi za svojim najmilijima, pa to više niko i ne pokušava. Ističe vreme kada i dalje možemo verovati u čudo da je neko još uvek živ ispod ostataka srušenih zgrada – kaže Janković.

– Dan nam traje više od 24 sata. Legnemo oko jedan sat iza ponoći, a možda i kasnije, a već oko osam smo u konvoju za spasavanje iz ruševina. Spavamo u šatorima, a grejemo se na grejalice. Ponestaje nam gorivo koje pokreće agregate. Borimo se svim snagama. Momci su zdravi, bitno je da se do sada niko nije povredio. Iako je ovde dosta hladno, snalazimo se. Što se hrane tiče, Ministarstvo unutrašnjih poslova nam je obezbedilo celu logistiku, tako da imamo dovoljno namirnica i vode. Međutim, terenski uslovi su loši, ne postoje tuševi, voda koja se koristi samo je tehnička. Struje nema praktično nigde – kaže Vidović.

 – Teško je gledati i njih, koji samo čekaju da čuju dobru vest, da su njihovi najmiliji pronađeni živi. Treba dosta vremena da se pretraži teren. Radi se o vrlo kompleksnim sistemima za pretragu i spasavanje. Mnogo je teško dopreti do ljudi u ruševinama, postupak spasavanja traje i po nekoliko sati – objašnjava Maksimović.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter