Izvor: HappyBSC
23.10.2020 u 16:46
0

Kisić: RADNO STANOVNIŠTVO u najvećem RIZIKU!

Krizni štab za suzbijanje epidemiološke situacije u Srbiji se obraća javnosti, sa najnovijim informacijama vezano za širenje korona virusa. 

Darija Kisić Tepavčević rekla je  da jeu Republici Srbiji do 15 časova 23. oktobra 2020. godine registrovano  ukupno 38.115 potvrđenih slučajeva kovid 19.

SVE O SPORTU

SVE JE SPREMNO ZA DOLAZAK KRALJA U KRALJEVSKI KLUB: Real priprema teren za dolazak Mbapea!

FIFA: Žreb kvalifikacija za Mundijal u Kataru 7. decembra

ZA SVE LJUBITELJE FUDBALA NASTAVLJA SE SUPERLIGA: Zvezda čeka Javor, Partizan gostuje Radničkom u Nišu

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.209 osoba od kojih je 579 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 1.271.455 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima su trenutno 24 pacijenta.

Ukupan broj preminulih je 786.

Hospitalizovano je 88 osoba, a otpušteno sa bolničkog lečenja njih 46. 

Danas je ukupno potvrđeno 579 obolelih – u Beogradu najveći broj, njih 286 ili ukupno 49 odsto, u Kragujevcu 40 ili sedam odsto od ukupnog broja obolelih, Novom Sadu 18, Šapcu 17, Prejpolju 16, Valjevu 14, Nišu 13, Boru 11…

– Sve opštine su potvrdile laborotorijski potvrđene slučajeve što znači da zaraženih ima širom naše zemlje. Oko 15 odsto zaraženih zahteva hospitalizaciju. Oko 85% zaraženih je u starosnoj grupi do 60 godina – rekla je ona.

Dr. Marija Zdravković je iznela podatke o situaciji u  KBC Bežanijska Kosa.

– Imamo 155 pcijenata, na današnji dan, najveći broj njih ima srednju i tešku sliku, danas smo imali i 12 otpusta. Srećni smo jer smo danas otpustili pacijenta koji je 41 dan bio na respiratoru. Na intezivnoj nezi imamo 6 pacijenata na respiratorima – rekla je ona.

 Brojke inficiranih koje detektujemo jesu visoke, ali pik je bio tek pre pet dana, a mi znamo da je obično najkritičniji sedmi ili osmi dan. Dakle, ne znamo da li će biti porasta broja tih težih pacijenta – odgovorila je dr Marija Zdravković na pitanje o tome koje su razlike u broju hospitalizovanih sada i u drugom piku korona virusa, što znači da najveće brojke tek možemo da očekujemo.

Direktorka KBC „Bežanijska kosa“ je objasnila da najveći broj pacijenata u bolnicama bude posle nekih nedelju dana od izbijanja pika epidemije, a mi smo tek na petom danu.

Dr. Kisić je objasnila koje su narizičnije grupe za zaražavanje u ovom trenutku. 

– Osobe koje su pod najvećim rizikom su radno stanovništvo i mlađe stanovništvo, naročito oni koji ne koriste maske, uzor treba da nam budu najstariji sugrađani, koji se najsavesnije ponašaju. I deca koja idu u škole se ponašaju odgovorno i savesno. Radilo se samo o sporadičnim slučajevima, nije bilo većeg širenja. Svi koji ne koristimo maske možemo da se inficiramo – rekla je Kisić.

Ona je odgovorila i na pitanje koliko su opterećeni bolnički kapaciteti. 

– U ovom momentu 530 pacijenata je hospitalizovano. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva 15 odsto zahteva hospitalizaciju. Svaki dan u poslednjih desetak dana je više pacijenata primljeno nego što otpušteno. Prioritet je da svaki naš građanin ima dostupnu zdravstvenu službu – objasnila je ona. 

 Dr. Kisić istakla je da smo sada mnogo imuniji na virus nego što smo bili  u martu.

Na pitanje da li bi krizni štab dozvolio sportske događaje pred publikom, do 500 gledalaca

– Mi u narednom periodu imamo jedinu važnu utakmicu a to je borba pšrotiov korone. Do sada se nisu poštovale mere na utakmicama.  Ne želimo uopšte da dođemo u takvu vrstu rizika.Nismo dovoljno odgovorni i savesni. Vrlo je nepopularno ovo što govorim, ali tako mora da bude. utakmice i drugih manifestacija ne može biti, bolje da se asada strpimo- rekla je dr. Kisić. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter