Izvor: BSC Happy/Tanjug
28.06.2023 u 08:58
0

MUSLIMANI PROSLAVLJAJU KURBAN BAJRAM: Jedan od dva velika islamska praznika

Bajram šerif mubarek olsun

Muslimani proslavljaju Kurban bajram, a muftija Islamske zajednice Srbije Senad efendija Halitović ističe da „Bajrami predstavljaju dane radosti i veselja“.

„Ovaj Bajram krunisan je kurbanom (žrtvom), a vezan je i za obrede hadža. Nalazimo se u posebnom mesecu i ovih deset dana je za muslimane izuzetno važno. Poslanik Muhamed je rekao da su dobra dela učinjena u ovim danima vrednija nego u drugim danima“, rekao je Halitović. I ovaj Bajram odlikuju nužno zajedništvo, solidarnost, milost i blagost čoveka prema svima.

„Bajram je posebno zanimljiv u sredinama u Srbiji u kojima žive muslimani. Kuće se pripremaju, ambijent je poseban. Kupuju se pokoni i daruju se dečica. Obilazi se rodbina i ljudi se zbližavaju, zajedno vreme provode i časte se hranom, i pićem, ali se uvek sećaju Boga“, naveo je Halitović.

Muslimani širom sveta danas proslavljaju Kurban-bajram ili hadžijski bajram, jedan od dva velika islamska praznika. Ovaj Bajram za razliku od ramazanskog razlikuje se po tome što muslimani hodošaste Meku i Medinu i prinose žrtvu Allahu. Sa izlaskom sunca i obavljenom molitvom u zoru, za muslimane je počeo Kurban ili hadžijski bajram. Muslimani nakon molitve u džamiji odlaze na groblje, kako bi se pomolili za duše najdražih koji više nisu živi.

Danas se prinosi žrtva, kolju se sitna i krupna stoka, pa otuda i naziv Kurban bajram, a hadžijski, zato što u ovom mesecu muslimani iz čitavog sveta u Meki izvršavaju hadž, petu islamsku dužnost.

Patrijarh Porfirije čestitao je svim muslimanima Kurban bajram: „Današnji veliki praznik treba da bude podsticaj da se naši bratski odnosi ukrepe delima ljubavi“!

Kurban bajram proslavlja se četiri dana. Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter