Izvor: Soutnjik
07.04.2024 u 07:57
1

ZBOG IZRAELA NAM PRETI ŽIG GENOCIDNOG NARODA: VUČIĆ u ofanzivi da MUSLIMANSKE ZEMLJE NE GLASAJU za REZOLUCIJU O SREBRENICI – evo koje su nam šanse

Teško je prognozirati ishod glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici, jer je zbog rata u Gazi mobilisana solidarnost muslimanskih zemalja, ali Srbiji ostaje samo da se bori, kaže diplomata Branko Branković povodom diplomatske inicijative predsednika Aleksandra Vučića koji o toj temi namerava da razgovara sa liderima 50 zemalja.
Prema rečima Brankovića, sam predsednik teško da će uspeti da razgovara sa predstavnicima 50 zemalja, ali Srbija ima i ministra spoljnih poslova i diplomatsku mrežu i verovatno će svi oni učestvovati u tim razgovorima.
Kako i na koji način će uspeti da se razgovara sa svim tim zemljama ostaje da se vidi, ali Branković smatra da je tehnički veoma složeno ostvariti ozbiljne razgovore sa predstavnicima 50 država u relativno kratkom roku.

Srbija kreće u diplomatsku ofanzivu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru diplomatske inicijative u UN razgovarati sa liderima 50 država u pokušaju da se spreči usvajanje Rezolucije o Srebrenici čiji je cilj da Srbe žigoše kao genocidni narod, prenose Novosti.
Fokus je, kako se navodi, na zemljama Sahela među kojima su Senegal, Alžir, Niger, Centralnoafrička Republika, Etiopija i Eritreja. Izuzetno je važno pridobiti Egipat kao zemlju koja u Africi ima veliki uticaj, ali i Angolu i Trinidad i Tobago, karipsku zemlju koja predsedava Generalnom skupštinom UN.
„Sigurno će sa pedesetak zemalja biti održani temeljni razgovori da im stavimo do znanja šta se, u stvari, sve u Srebrenici dešavalo. U Srebrenici nije bilo genocida, u Srebrenici je bilo zločina i na jednoj i na drugoj strani i za to treba da odgovaraju oni koji su ih počinili. Ali dok s jedne strane jure Srbe, isti ti ne okreću glavu prema Naseru Oriću i drugima da utvrde šta su sve uradili kad je srpska strana u pitanju,“ konstatuje Branković u izjavi za Sputnjik.

U minusu zbog rata u Pojasu Gaze

Nemačka i Ruanda koje su predložile Rezoluciju računaju, upozorava naš sagovornik, da će u ovom trenutku zbog situacije u Pojasu Gaze pokrenuti muslimanski svet oko navodnog genocida u Srebrenici.
Branković ocenjuje da je Srbija baš zbog rata u Gazi u minusu a priča o takozvanom genocidu u Srebrenici diže iz uspavanosti mnoge muslimanske zemlje. Da nije tragedije Palestinaca pitanje je da li bi se muslimanske zemlje angažovale oko rezolucije o Srebrenici, smatra on.
Kad je reč o predlagačima rezolucije, Branković kaže da su Nemci poslednji koji bi smeli da pomenu to što se navodno događalo u Srebrenici, jer su direktno krivi za 200 miliona žrtava u dva svetska rata.
„Prema tome, ako neko hoće da definiše genocid, dovoljno je da vidi šta su Nemci radili i tu imamo definiciju par ekselans, tako da oni nemaju nikakvog kredibiliteta da bilo šta u tom smislu pokreću. U Ruandi je skoro hiljade ljudi pobijeno i ovi koji su danas na vlasti dodvorili su se drugima i pokušavaju da sebe iskupe glasajući za mnogo štošta.“

Šanse Srbije da „obori“ rezoluciju

Branković takođe objašnjava da uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN, postoji mogućnost da se traži da se za rezoluciju glasa dvotrećinskom većinom – svaka zemlja članica UN može taj predlog staviti na glasanje, a da bi taj zahtev prošao, potrebno je da za njega glasa prosta većina prisutnih zemalja.
„Lično mislim da ako prođe zahtev da se ide na dvotrećinsku većinu, tu su nam poprilične šanse da ta rezolucija ne dobije potrebnu većinu.“
Međutim, ukoliko se ne bi odlučilo da su dve trećine glasova potrebne za izglasavanje rezolucije, teško je prognozirati kakav bi mogao biti ishod glasanja, dodaje Branković.
„Pitanje je koliko će zemalja i doći iz prostog razloga što mnoge koje ne učestvuju u glasanju jednostavno ne žele da se zameraju ni jednoj, ni drugoj strani, i onda jednostavno ne dođu. Tako da je sve moguće i teško je prognozirati. Naši u Njujorku sigurno obavljaju odgovarajuće sondiranje sa raznim zemljama da li će izaći na glasanje ili neće, i ko bi eventualno pokrenuo pitanje da se glasa dvotrećinskom većinom. Ostaje nam samo da se borimo, šanse postoje kao i uvek, i da vidimo kako ćemo i šta ćemo“, zaključio je Branković.
Predsednik Vučić rekao je da je formiran tim države za UN i Srebrenicu i da će otići u Njujork kako bi u Generalnoj skupštini pokušao da zaustavi rezoluciju.
Tekst Rezolucije o Srebrenici, koji predviđa da 11. jul bude međunarodni dan sećanja na genocid, osudu svih koji „negiraju genocid“ i da se ova tema nađe u obrazovnim programima u udžbenicima, trebalo bi da se nađe na dnevnom redu redovnog zasedanja Generalne skupštine krajem aprila.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZBOG IZRAELA NAM PRETI ŽIG GENOCIDNOG NARODA: VUČIĆ u ofanzivi da MUSLIMANSKE ZEMLJE NE GLASAJU za REZOLUCIJU O SREBRENICI – evo koje su nam šanse”

  1. Postoji presretnuti razgovor između Klintona I Alije o nameri da se organizuje ubijanje 5000 muslimana da bi to bio razlog napada na Srbe a i jedan od osnivača SDA gradonačelnik Srebrenice sa užasom svedoči o tome na sastanku vrha stranke sa Alijom. Pripadnici Holandskog kontinenta svedoče da su u Srebrenici tajno boravili pripadnici SAS maskirani u uniforme UNPROFOR i oni su pobili većinu muslimana zajedno sa Alijinim specijalcima da bi bilo što više žrtava da bi za to okriviti Srbe. Zločin koi nazivaju genocidom počinili su SASTOJCI i Alijini specijalci pa to tako u UN treba i predstavite uz naravno oko 3300 ubijenih Srpskih građana Bratu ca i okoline koje su izmasakrirali ti Alijini specijalci među koima su bili pripadnici al kaide i ključno je da je glavni finansijer Klintona bio Tito2 jevrein Soros koi je ujedno i šef aliji Tuđmani Milošević Kučanu Milu..nasledio je službe bezbednosti od Broza kao ličnu bandu monstruoznu nadmafijasku organizaciju lako sve organizovao komandujući sa svim zaraćanim stranama.

    1
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter