Izvor: Kurir.rs
03.01.2024 u 19:05
0

LEDENA OLUJA HRLI NA EVROPU: Mećava se pomešala sa kišom, spasioci se bore sa nedaćama

Delovi severozapadne Evrope borili su se danas sa najnovijim talasom oluja sa Atlantika, koje su negde donele sneg, a negde kišu, dok je na severu Skandinavije zabeležena ekstremna hladnoća.

BOŽIĆ NAM DONOSI SNEG? Vremenska prognoza za narednih sedam dana

Na severu Francuske, spasilački timovi pomogli su da se evakuišu stanovnici iz poplavljenih domova u gradovima Ark i Pa de Kale, u regionu koji je pogođen velikim poplavama drugi put u dva meseca.

Još 20 do 40 milimetara kiše se očekuje narednih sati, a u tom francuskom regionu izdat je crveni meteoalarm.

„Prvi put, mislite imali ste sreću, ali drugi put utiče na vaš moral i novčanik. Počnete da brinete o svojoj budućnosti, kada se desi nešto ovako“, rekao je stanovnik Arka Antoni Riševen.

Trajekt koji je putovao od Norveške ka Danskoj, na kojem je bilo oko 900 putnika, nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje i čekao je da se smiri vetar, iako se to možda neće desiti pre četvrtka ujutro, saošptila je brodska kompanija DFDS.

U južnom norveškom gradu Kristijansandu, zatvorene su škole i otkazan je sav javni prevoz, nakon jakog snega.

Ista oluja, nazvana Henk, na drugoj strani Severnog mora, donela je oluje i obilne kiše u delovima Engleske i Velsa u utorak, izazvavši velike nestanke struje, poremećaj u železničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih puteva zbog poplava.

Drveće je palo na puteve i železničke šine, a nastaradao je jedan motociklista na jugozapadu Engleske.

U pokrajini Istočna Flandrija u Belgiji žena (59) je poginula nakon što ju je udarila oluja koju je odneo vetar, rekla je lokalni guverner Karina van Kauter.
U Severnoj Laponiji u Švedskoj u utorak veče je bilo minus 43,6 stepeni i to je najhladnija januarska noć u celoj Švedskoj u poslednjih 25 godina, javio je švedski javni servis SVT.

Kako je saopštio Švedski institut za hidrologiju i meteorologiju, na meteorološkoj stanici Kvikjoj-Orenjarki na severu zemlje temperature nisu bile tako niske od početka rada stanice 1881. godine.

U okruzima Vesterboten i Norboten zabeleženo je minus 25-35 stepeni Celzijusa, a hladnoća se sada širi na jug Švedske, gde se očekuje minus 18 stepeni.

Prethodni januarski rekord zabeležen je 27. januara 1999. godine u severnom gradu Karesuando, kada je temperatura bila minus 49 stepeni.

U Španiji će u narednim danima, nakon toplog perioda, doći do naglog pada temperature u dve faze, sa dolaskom polarne i arktičke mase, koje će se prema procenama, meteorologa, zadržati, prenosi „El Pais“.

U četvrtak i petak se očekuju snežne padavine i veliki pad temperature, a tokom vikenda dolazi do novog pada temperature, zbog prodora nove mase hladnog arktičkog vazduha.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter