Izvor:
10.05.2019 u 09:48
0

LITVANIJA: Devet kandidata u borbi za sledećeg predsednika!

Devet kandidata u nedelju učestvuju u izbornoj borbi da postanu sledeći predsednik Litvanije, uključujući poznatog ekonomistu, bivšeg ministra finansija i sadašnjeg premijera.

Predsednica Dalija Gribauskaite će odstupiti nakon dva petogodišnja mandata. Izbori za njenog naslednika mogli bi ići na drugi krug glasanja.

Kampanja je bila usredsređena na domaća pitanja kao što su ekonomija, korupcija i socijalna zaštita, iako su spoljna politika i odbrana dva glavna cilja predsedništva.

Vodeći kandidati su premijer Saulius Skvernelis (48), bivši ekonomista bankarstva Gitanas Nauseda (54) i bivši ministar finansija Ingrida Simonite (44).

U skorašnjim istraživanjima javnog mnjenja, Simonite je prednjačio uz podršku više od 26% verovatnih glasača, ali Nauseda i Skvernelis nisu daleko.

Uz izbor predsednika, birači se u nedelju suočavaju s referendumom o ustavnom amandmanu kojim bi se omogućilo dvojno državljanstvo za stotine hiljada Litvanaca koji žive u inostranstvu.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan 26. maja, istog dana kada Litvanci glasaju za svoje predstavnike u Evropskom parlamentu i još jedan referendum o smanjenju broja poslanika u skupštini Seima sa 141 mestom.

Skvernelis, koji je bio policajac pre nego što je ušao u politiku, predložio je otvaranje dijaloga s Rusijom, odlazak od nedavnih vlada u Vilniusu, i pokrenuo ideju o premeštanju litvanske ambasade u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ako premijer pobedi, to bi se smatralo "koncentracijom političke moći" za njegovu vladajuću stranku, Partija litvanskih seljaka i Unija zelenih, rekao je Tomas Janeliunas, profesor na Institutu za međunarodne odnose i političke nauke na Univerzitetu u Vilniusu.

Gribauskaitini anti-ruski pogledi, odsečnost i crni pojas u karateu zaradili su joj nadimak "Čelična Lejdi" koji se ranije povezivao sa Margaret Tačer kada je bila britanski premijer.

Litvanija je danas veoma različita od one kada je Gribauskaite postala predsednik 2009. godine.

Pre deset godina, naša zemlja je bila teško pogođena finansijskom krizom i potpuno zavisna od ruskog gasa, bez stvarnih postojećih planova odbrane NATO-a – rekla je ona.

Sada je Litvanija "jaka i prosperitetna država" koja je diversifikovala svoje snabdevanje energijom, kao i njene baltičke susede, pridružila se NATO-u i Evropskoj uniji, istakla je Gribauskaite.

Ključan posao naslednika će biti opreznost prema ruskim vojnim aktivnostima u regiji Baltičkog mora, napomenula je predsednica.

Geopolitička situacija će ostati napeta. Stoga će dalje mere za povećanje vojne sigurnosti, odbrane i sposobnosti odvraćanja, borbe protiv agresivne propagande, sajber i drugih hibridnih pretnji ostati među glavnim prioritetima – zaključila je Dalija.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter