Izvor:
30.12.2017 u 15:43
0

LONČAR: Obavljena prva operacija u Kliničkom centru Niš !

U Kliničkom centru Niš, koji je otvoren 17. decembra, u četvrtak su obavljene i prve operacije, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da posle tog centra predstoji i završetak KC Beograd, KC Vojvodina i KC Kragujevac.

Lončar je rekao da se u zdravstvu najviše napredovalo u 2017. godini i da je za njega najvažnije šta kažu pacijenti.

"Njihov utisak je da se zaustavilo propadanje i da smo krenuli na bolje, ali ima još mnogo posla", naveo je Lončar.

Podseća da je posle mnogo godina završen Klinički centar Niš zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i celoj vladi.

"Tako da je 2,5 miliona ljudi na jugu dobilo najsavremeniju bolnicu na Balkanu".

Lončar je naglasio da je Niš dobio i treći akcelarator – aparat za zračenje i da do kraja marta ne bi smelo više da bude liste čekanja za zračenje.

Dodaje da je u poslednjih godinu dana nabavljeno 15 akcelartora i da će do proleća biti instalirano još pet tih aprata.

Cilj je da imamo jedan aparata na 250.000 stanovnika, kako građani ne bi čekali na terepiju i imali šansu za život, naglasio je Lončar.

Na pitanje koji su bili najveći poduhvati srpskih lekara u ovoj godini, ministar je rekao da su to svakako transplantacija materice, napravljeno je i ugrađeno veštačko rebro, kao i složene operacije sa rukom i šakom.

Niški Klinički centar, najmoderniji u zemlji, prostire se na 45.000 kvadratnih metara, a u obnovu i izgradnju te zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.

Sama zgrada Klinickog centra je "pametna", odnosno celom zgradom upravlja se iz kontrolne sobe, a obezbeđena je i tehnika kako bi Klinički centar bio nezavistan kada je reč o vodi i struji i da, ako se desi neka veća havarija u Nišu, zgrada može sedam dana nezavisno da se ne snabdeva vodom i strujom.

Radovi su počeli 2013. godine, odnosno te godine je niški klinicki centar nastavio da se gradi.

Izgradnja Klinickog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter