Izvor: alo
19.03.2024 u 09:30
2

MEMORIJALNI CENTAR U OKVIRU REVITALIZACIJE GENERALŠTABA: „Čast nam je da budemi partneri“ Grenel

Čast nam je da budemo partneri sa Srbima kako bismo lokaciju zgrade Generalštaba pretvorili u višenamenski objekat svetske klase, čije bi središte bilo Memorijal, kao mesto sećanja na njegovu istoriju, izjavio je bivši američki diplomata i nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

„Uzbuđen sam zbog iščekivanja da vidim ideje koje će izneti srpski stručnjaci, kako bi na ovoj lokaciji bila odata počast originalnom arhitekti, građevinama, emocijama i patriotizmu. Ideja Mosta prijateljstva je emotivni deo dizajna koji ističe originalne zgrade i predstavlja prelep podsetnik na viziju arhitekte Nikole Dobrovića“, rekao je on u intervjuu za današnju „Politiku“.

Odgovarajući na pitanje da li arhitekte i projektanti mogu da pronađu pravu meru da ožive ovu lokaciju, a da sačuvaju sećanje na simbol koji srušeni Generalštab danas predstavlja, ocenio je da je uništavanje zgrade Generalštaba 1999. godine predstavljalo značajan kulturni i arhitektonski gubitak za Beograd.

 

VEČERAS U PONOĆ POČINJE PRIJAVA ZA 1. RAZRED: Evo ko sve ima pravo na produženi boravak

„Ovaj projekat će na mnogo načina biti most preko tog destruktivnog sukoba – ne samo između Srbije i Amerike posle 1999. godine, već i most između ruševina i prelepe arhitektonske istorije Beograda mnogo pre toga. Za mnoge u arhitektonskoj zajednici zgrada Generalštaba je značajna i zbog svog originalnog tvorca Nikole Dobrobića, ikone koja je u urbanu istoriju Beograda uvela modernizam“, rekao je Grenel.

Dodao je da je osmišljavanje novog projekta započeto proučavanjem njegovog originalnog plana i da će se u saradnji sa zajednicom srpskih arhitekata i urbanista razvijati kao most između prošlosti i budućnosti, između Srba i Amerikanaca, između komemoracije i inovacije.

Prema njegovim rečima, vraćanje ideji originalnog modernističkog arhitekte, sa potencijalom urbane obnove, učiniće ovaj projekat projektom svetske klase.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “MEMORIJALNI CENTAR U OKVIRU REVITALIZACIJE GENERALŠTABA: „Čast nam je da budemi partneri“ Grenel”

  1. Gopodine Grenel, čisto da znate , nama su Ruske arhitekte naravno pored i naših nekada davno sagradili najlepše zgrade koje se mogu videti u Beogradu a Amerikanci ništa , niti imaju smisla za lepo niti smisla za postojano, niti smisla za da cene tudje radove , samo su znali da ruše i bombarduju , Vi i Vaši ćete to promeniti .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter