Izvor: HappyBSC
08.02.2022 u 13:12
0

Milica Mitrović-pravnik otkriva u emisiji „SAVETNIK“: Da li je oboriv ugovor o doživotnom izdržavanju?

U današnjoj emisiji „Savetnik“, gost je bila Milica Mitrović – pravnik koja je govorila na temu  „Da li je oboriv ugovor o doživotnom izdržavanju“.

– Ugovor o doživotnom izdržavanju podrazumeva da biram kome poklanjam poverenje da se o meni stara, da me hrani, sahrani i da njemu zauzvrat dajem neko svoje dobro,  novčana sredstva, nasledstvo ili šta ugovorimo. Raskidiv je apsolutno. Ugovor o doživotnom izdržavanju podrazumeva da se zaključuje prema svojstvima ličnosti – rekla je naša gošća.

Prema njenim rečima, svaki ugovor se može prekinuti, ukoliko neko ne izvršava ugovornu obavezu koju je ugovorom preuzeo, a kada se ugovor prekine mora se nadoknaditi materijalna šteta.

– Postoji Institut nakndadne štete, postoje ljudi koji su više puta zaključavali ugovor o  doživotnom izdržavanju, koji prevarom žele doći do nasledstva. Pretežno se zaključuju ugovori sa licima koja su starija, nemoćnija, bolesnija i treba voditi računa da li  ta osoba može i vremenski i i finansijski izdržati. Ukoliko ste nekome poklonili stan, a taj neko želi da ga proda, jedino rešenje je da ga tužite i tražite raskid ugovora. Bitno je da znate da je potrebno staviti klauzolu doživotnog produživanja ukoliko ne želite da se Vaš stan proda – rekla je ona.

Mitrović je istakla da je testament apsolutno osnov pozivanja na nasledstvo i da ako nema testementa, nema ugovora o doživotnom izdržavanju.

– Tada se primenjuje zakonski režim nasleđivanja. Pitanje da li je testement validan kao osnovno pozivanje  na nasleđe, apsolutno jeste – istakla je naša gošća.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter