Izvor: Alo.rs
20.10.2020 u 08:05
0

NA ČEKANJU! ARENA JE SPREMNA SAMO SE ČEKA JOŠ JEDNA STVAR

Zbog rasta broja obolelih od kovida-19, za prijem prvih pacijenata spremna je privremena kovid bolnica u beogradskoj „Štark areni“.

Iako se nadaju da neće biti potrebe za smeštanjem velikog broja pacijenata, lekari i drugo medicinsko osoblje već su spremni da prihvate 150 novozaraženih više nego tokom drugog talasa, i to onih sa lakom i srednje teškom kliničkom slikom.

U „Štark areni“ sve je spremno za prijem pacijenata, a lekari, medicinske sestre i tehničari, laboranti i rendgen tehničari već su tamo. Prema rečima dr Vlada Batnožića, jedan od koordinatora ove privremene bolnice, za početak rada čeka se samo signal Ministarstva zdravlja.

 U „Areni“ je spremno 510 kreveta, što je za 150 više nego u prošlom talasu. „Arena“ je trenutno podeljena na sobe u parteru – boksove i sobe na trećoj etaži – VIP lože. U parteru ima 360 ležaja, a smeštajni kapacitet VIP loža je 150 pacijenata. Sobe na galeriji su uglavnom dvokrevetne i imaju kupatilo, kuhinjicu i televizor. U parteru ima 40 boksova sa po devet ležaja i zajedničkim kupatilom. Kad Ministarstvo zdravlja bude rešilo da počne da šalje pacijente kod nas mi ćemo biti spremni da ih primimo – objasnio je Batnožić 

Prema njegovim rečima, privremena bolnica opremljena je i dovoljnim brojem koncentratora kiseonika i kiseoničkih mesta.

– Kod nas bi trebalo da dolaze lakši i srednje teški pacijenti. Ipak, moramo biti spremni i za još goru situaciju, tako da smo povukli i kiseoničke instalacije za slučaj da nam dođu i pacijenti koji moraju biti priključeni na respiratore. Imaćemo 216 takvih mesta za kiseoničku terapiju, respiratore, kao i 20 prenosivih koncentratora kiseonika – objasnio je dr Batnožić 

Prema rečima dr Predraga Bogdanovića, potpukovnika Vojske Srbije i glavnog medicinskog koordinatora bolnice u „Areni“, o pacijentima u toj bolnici brinuće lekari angažovani iz 15 različitih institucija, uključujući domove zdravlja, bolnice i Vojnomedicinsku akademiju.

– Ovde vidimo spregu vojnog i civilnog zdravstva. U svakom trenutku ovde će biti 10 lekara i 20 medicinskih tehničara, a njihov broj će se povećavati u zavisnosti od broja pacijenata – rekao je dr Bogdanović, kardiolog VMA.

Kako je istakao, pacijenti će u „Areni“ moći da računaju na celodnevnu negu, a raspoređivanje u bolnicu će se odvijati kao i u prethodnom talasu.

SVE O SPORTU

KRALJ BELOG SPORTA OBORIO REKORD: Novak prestigao Rafaela Nadala!

NAJBOLJI SA BUDUĆIM NAJBOLJIM NA SVETU (FOTO)

VIKTOR OTKRIO NEŠTO ŠTO JE RETKO KO ZNAO: Ja NE MOGU DA STOJIM na terenu, a Nole mi MAŠE SA STO EVRA

PLJUŠTE KAZNE: Ovo su propusti u organizaciji večitog derbija

ZVEZDA PRED MEČ SA HOFENHAJMOM: Ivanić nema koronu, ali ne putuje u Nemačku

 – Pacijenti će biti trijažirani kao i do sada, u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, sa potvrđenom infekcijom. Nakon laboratorijske i rendgen dijagnostike, biće upućeni kod nas. Ovde imamo deo u kojem obavljamo prijem bolesnika i u kojem ćemo ponovo pregledati pacijenta, kao i njegovu medicinsku dokumentaciju, uzeti podatke o ranijim bolestima, alergijama i odmah prepisati terapiju i smestiti bolesnika u sobu – ističe dr Bogdanović.

Vulin: Slušajte lekare i pobedićemo koronu!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin zahvalio se medicinskom osoblju na ogromnom radu i istakao da je ponosan na njih. 

– Mi znamo kako se to radi i molimo pacijente da slušaju lekare, budu strpljivi, pažljivi, disciplinovani i pobedićemo. „Arena“ je spremna. Uslovi su najbolji mogući, ali ako hoćete da izbegnete virus, nosite masku, vodite računa o tim malim stvarima koje mogu da pobede ovu veliku pošast – poručio je Vulin.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter