Izvor:
28.04.2017 u 00:18
0

Na ovim mestima ne smete da raspalite roštilj: AKO PREKRŠITE PRAVILO ČEKA VAS KAZNA OD 50.000 DINARA!

Za mnoge građane Srbije predstojeći praznični dani biće idealna prilika za izlet u prirodi – Avala, Košutnjak i druga brojna mesta biće jedne od najpoželjnijih destinacija.

Kao i prethodnih godina za 1. maj, hiljade ljudi krenuće ka vrhu planine, ka šumi i brojnim drugim gradskim izletištima s namerom da prave roštilj, a ne znajući da zbog toga mogu platiti ogromne kazne.

Za one koji nisu upoznati sa zakonom, paljenje vatre na izletištima je zabranjeno, osim na posebno obeleženim mestima i uz odgovarajuću opremu. Ipak, patrole šumara ne kažnjavaju one koji su došli da se opuste u prirodi, već izletnici uglavnom prođu uz opomenu da za sobom ne ostavljaju žar, otpatke i hranu.

Zakon zabranjuje loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od njenog ruba, osim ako postoje predviđena i obeležena mesta za to. Dešava se da se prilikom velike posećenosti izletišta građani toga ne pridržavaju.

– Teren oko roštilja mora dobro da se očisti od granja i suvog lišća, poželjno je da se napravi takozvani “protivpožarni prsten”, koji bi sprečio vatru da se proširi. Nikada nemojte napuštati mesto na kojem ste roštiljali dok se žar potpuno ne ugasi, a preporučljivo je da uvek pri ruci imate bar 5 litara vode sa vodom – savetuju vatrogasci.

Iako je za kršenje odredbe Zakona o zaštiti od požara, koja se tiče loženja otvorene vatre u šumi, kazna od 10.000 do 50.000 dinara, građani se uglavnom, ne pridržavaju toga, pa je roštiljanje prećutno dozvoljeno na svim lokacijama, a nadležni iz tog razloga apeluju na građane da se savesno odnose i vode računa o prirodi.

Pokupite opuške od cigareta, ugasite vatru ispod roštilja, nemojte ostavljati žar! Omogućite i posetiocima posle vas da uživaju u šumi. Potrebno je mnogo godina da se šuma obnovi!- poručuju iz Srbija šuma.

Telegraf
Foto: ofpof.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter