Izvor: beta
14.09.2023 u 16:24
0

NAPREDAK U DIGITALNOM OBRAZOVANJU U SRBIJI: U Srbiji, 30 osnovnih škola dobilo je blizu 2.000 elektronskih uređaja

U Srbiji, 30 osnovnih škola dobilo je blizu 2.000 elektronskih uređaja kako bi nastava bila prilagođena digitalnom obrazovanju, saopšteno je danas u Beogradu na predstavljanju trogodišnjeg rezulatra projekta o tim aktivnostima.

elikom broju đaka pružena je psihosocijalna kao i podrška za učenje, u sklopu projekta koji je EU finasirala sa dva miliona evra, piše u saopštenju.

Trogodišnji projekat „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu“, su realizovali ministarstvo prosvete Srbije i Dečju fond UN (UNICEF). uz finansijsku podršku EU, kao odgovor na potrebe učenja na daljinu izazvanih kovidom.

DRAMA NA PIJACI U NOVOM SADU: Žena doživela šok kada joj je sugrađanka priredila neslanu šalu i kobajagi joj ukrala bebu

Od novembra 2020. ; do septembra 2023. u Srbiji je 30 osnovnih škola dobilo ukupno 1.890 tableta i 60 laptop računara, a pedagoški asistenti još 250. Podršku za učenje dobilo je 5.500 učenika u 30 škola, a više od 900 nastavnika pohađalo je obuku za unapređenje pedagoških i digitalnih kompetencija.

Pružana je i psihosocijalna podrška a stručni saradnici su nakon obuke na školskom i lokalnom nivou u 10 opština, u brojne preventivne, promotivne i interventne aktivnosti uključili više od 17.000 učenika. Uz to, Nacionalna mreža psihologa i pedagoga, kao sastavni deo projekta, organizovala je veliki broj vebinara u cilju podrške školama i lokalnim mrežama stručnih saradnika, piše u saopštenju.

Projekat je finansiran iz sredstava EU i vredan je dva miliona evra bespovratne pomoći, a realizovan je u 30 lokalnih samouprava.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je kazala da su deca i ugrožene osobe dve kategorije stanovništva kojima će EU uvek posvetiti najveću pažnju i pružiti podršku.

„EU će nastaviti da podržava akcije koje vode ka inkluzivnijem i pravednijem društvu uključujući, kroz predstojeću kampanju posvećenu premošćivanju digitalnog jaza, još jednu ranjivu grupu – naše starije sugrađane“, rekla je ona.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter