Izvor:
21.03.2019 u 06:54
0

ONA ZASLUŽUJE ORDEN ZA HUMANOST: Sudbina ove devojke razbiće i najtvrđa srca! Kada OVO pročitate suze će vam same krenuti! (FOTO)

Dvadeset i prvi mart je 2006. godine simbolično ustanovljen kao svetski dan osoba sa Daunovim sindromom jer je u osnovi ovog gentskog oboljenja aberacija, odnosno prisutnost tri umesto dva hromozoma na 21. hromozomskom paru.

Zato smo odlučili na današnji dan razgovaramo sa devojčicom koja dosta vremena i ljubavi ulaže u decu koja imaju ovakvo oboljenje i uopšte, sa posebnim potrebama. Ona se zove Vesna Petrović (19) i za portal Happy televizije je dala ekskluzivni intervju povodom ovog specijalnog dana.

Sa Daunovim sindromom se prvi put susrela kada je dobila mlađeg brata Đorđa koji sada ima petnaest godina i koji ima ovu smetnju u razvoju a uz to je i nepokretan.

– Jako sam brzo shvatila da se razlikuje od druge dece kako po izgledu tako i po načinu razvoja, ali uz pomoć svoje porodice sam to prihvatila na najbolji mogući način. Od tada pa do danas se trudim da se on ne oseća kao dete koje se razlikuje od drugih već da je okružen ljudima koji ga potpuno prihvataju, vole i ne mare za njegov problem.

Vesna je sa porodicom živela u Nišu gde su se susretali sa mnogim osudama okoline i neprijatnostima zbog bratovljeve zdravstvene situacije. Ni zdravstvo ni školstvo, kako kaže, nisu pružili podršku pa su oni, kao porodica morali da smognu snage za novi početak.

– Svakodnevno smo doživljavali razne neprijatnosti ali nikad nismo odustali od njega i borbe za njegovu sreću i bolju budućnost. Baš zbog toga smo skupili hrabrost i otišli u drugu državu.

Vesna i njena porodica danas žive u Sloveniji, njen brat pohađa posebnu školu za decu ometenu u razvoju u Ljubljani gde učitelji i učiteljice rade svoj posao sa puno ljubavi i privrženosti dok ona pohađa četvrtu godinu srednje medijske i grafičke škole, radi u firmi koja se bavi prodajom i marketingom a u slobodno vreme se bavi humanitarnim radom.

– Par puta sam bila u kampu Sončkova kmetija gde sam provodila vreme sa decom sa posebnim potrebama, pomagala im i provodila svaki trenutak u njihovom društvu. Tada sam shvatila da me to jako usrećuje i da želim da nastavim da se bavim humanitarnim radom. Bila sam nekoliko puta učiteljica u kampu u Debelom Rtiču, preko Crvenog Krsta. Tamo sam imala svoju grupu dece o kojima sam brinula dvadeset i četiri sata dnevno po deset dana. To su deca koja su socijalnmo ugrožena, često zlostavljana u porodici sa teškim životnim pričama i zdravstvenim smetnjama– kaže ova mlada devojka koja se trudi da ne zapostavi svoje prijatelje i da ostane u kontaktu sa njima i njhovim roditeljima i posle kampa.

Ova talentovana devojka sanja o tome da jednog dana postane novinar i da kao autorka emisije uključi u rad osobe sa posebnim potrebama a sada već ima knjigu, zbirku pesama simbolično nazvanu “Želja” jer je to ono što je oduvek želela, koju je posvetila svom bratu i svoj deci sa posebnim potrebama.

– Knjiga je amaterski rad jer sam sama uradila dizajn i finansirala štampanje. Želela sam da to iskoristim na najbolji mogući način i zato sam promociju svoje knjige održala u Aleksincu. To je bila humanitarna promocija, gde smo sa prikupljenim novcem od prodaje knjige dodatno pomogli dom za nezbrinutu i decu sa posebnim potrebama “Hristina Markišić” u Aleksincu.

– Moj cilj je bio da motivišem mlade i da skrenem pažnju na bitne životne vrednosti i problematiku koja na žalost vlada u našem okruženju. Trenutno sam u potrazi za izdavačkom kućom koja bi zastupala moju zbirku pesama i sav novac od prodaje knjige bih donirala u humanitarne svrhe– kaže Vesna dok priprema promociju svoje knjige u Ljubljani i za kraj šalje poruku koju oko koje bi svi trebali da se zamislimo:

– Ne možemo svi da činimo velika dela ali možemo mala sa velikom ljubavlju. Sreća je u malim stvarima i kroz život treba da nas void ljubav i želja da da budemo uvek najbolja verzija sebe jer naše malo nekome znači mnogo!

Happytv.rs
Foto: Lična arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter