Izvor: BSC Happy/Slobodnadalmacija
26.08.2023 u 21:43
1

OVO O ĆIRILICI NISTE ZNALI: Dubrovnik je koristio više od 600 godina

Kristian Paskojević - ćirilička korespondencija kao deo dubrovačke srednjovekovne diplomatije.

U hrvatskoj i svetskoj javnosti manje je poznata činjenica kako se u svrhu diplomatičke korespondencije Dubrovnik služio i s ćiriličkim pismom. U komunikaciji s mnogobrojnim slavenskim vladarima, ali i nekim drugim susednim državama kao što su Ugarsko Kraljevstvo i Osmansko Carstvo, ćirilica je u većini slučajeva bila preferirano sredstvo komunikacije. Njena uporaba bila je u tolikoj meri raširena, da je upravo Dubrovnik jedan od centara u kojem se razvila posebna vrsta pisma – diplomatička ćirilička minuskula. Ne treba, stoga, začuditi podatak kako se upravo u Državnom arhivu u Dubrovniku čuva velik broj srednjovekovnih ćiriličkih povelja i dokumenata, čiji se konačan broj ni ne zna – čineći tako dubrovački Arhiv jednim od najbogatijih izvora ove vrste uopšte.


– Do teme ćirilice sam došao preko svoog doktorskog studija i predavanja odnosno vežbi iz Slavenske paleografije gde mi je moj mentor, profesor Žagar, zapravo sugerisao da je to jedan veliki korpus koji niko ne obrađuje i bilo bi lepo kad bi se neko time počeo ozbiljnije baviti. Kako sam završio arheologiju i ukrajinski jezik i književnost, ćirilica mi nije bila strana i vežbe prepisivanja sa ćirilice na latinicu su mi dobro išle. Pošto je sama paleografija ‘arheologija na papiru’ tako sam nekako kroz ćirilicu i paleografiju uspeo povezati sve te studijske grupe i svoje interese, objasnio je Paskojević.

Tema ćirilice danas je više nego ikada kontaminirana politikom.

– Celokupna hrvatska javnost ima neki ‘kompleks’ od ćirilice. Ako uzmemo Hercigonjinu rečenicu koja kaže  “Tropismenosti i trojezičnosti hrvatskog srednjovekovlja“, jasno je da ćirilica neosporiv dio našeg kulturnog identiteta. Ne ulazeći u događanja i modernih, ne tako dalekih vremena, pri proučavanju ove teme koja stvarno bogata i zahvalna, trebalo bi politiku staviti na neki način sa strane, bar tu svakodnevnu gde se ćirilica zapravo koristi u kontekstu, mogu slobodno reći, političke trgovine, rekao je on.

HEROINA FLORA SANDS: Kako je bolničarka i vojni dobrovoljac „Gvozdenog puka“ postala prva žena srpski oficir

U Dubrovniku je postojao prilično dug kontinuitet učenja ćirilice.

– Ako uzmemo da je polazna tačka Povelja Kulina bana, a završna već spomenuto pismo s početka 19. veka grofa de Natalija, onda dobijete neki kontinuitet malo više od 600 godina korištenja tog pisma. U kojoj meri, to zavisi od vremenskog perioda, o raznim vekovima… Sigurno je u 14. I 15. veku bila zastupljenija nego poslije turskih osvajanja. Ćirilica je zapravo prvenstveno korišćena kao diplomatsko sredstvo.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO O ĆIRILICI NISTE ZNALI: Dubrovnik je koristio više od 600 godina”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter