Izvor: kosovo online
27.02.2024 u 13:03
0

PANIKA U LEPOSAVIĆU: Srbi se pitaju da li je ukidanje dinara znak da treba da odu?

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice u Leposaviću okupilo se pedesetak vaspitača i radnika predškolskih ustanova kako bi ukazali na sve težu situaciju za podizanje zarađenog novca. Oni su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije i ukidanja dinara, kako kažu za Kosovo onlajn, na rubu egzistencije.

Jasmina Savić, ekonomista PU „Veselo detinjstvo“ iz Leška upitala je da li ovako izgleda demokratsko društvo gde penzioneri ne mogu da podignu stečene penzije.

„Kao što znate nekome u Prištini je palo na pamet, proradila mu je mašta da ukine dinar i tako onemogući da ostvarimo osnovno pravo na život. Kako sada da jednom penzioneru kažete da ne može da ostvari svoju penziju i podigne novac koji je uplaćen iz naše Republike Srbije, a četrdeset godina je radio da bi stekao penziju, kako jedna majka da kupi mleko svom detetu kada ovde nemamo novca? Redovi su svakodnevni, ne možemo da ostvarimo naša osnovna ljudska prava“, kazala je Savić.

Ona je apelovala na međunarodnu zajednicu i zagovornike demokratije da se osvrnu i pogledaju na kakvom rubu egzistencije žive Srbi na Kosovu.

MINISTARSTVO PROSVETE SE OGLASILO ZBOG POVEĆANJA ŠKOLARINA: Ovo su uputili fakultetima

 

„Sve to se događa na očigled međunarodne zajednice, zato smo se danas okupili i želimo da pošaljemo apel i poruku i vapaj, svim međunarodnim glasnogovornicima koji svakodnevno zagovaraju demokratiju na svim mestima, da li je ovo normalna slika i 21 veku? Da li ovako izgleda to demokratsko društvo koje oni zagovaraju. Šaljemo apel svima da podhitno preduzmu korake jer se oni na žalost bave našim životima i da reaguju tamo gde treba da nam se reši problem jer ovakav život je nezamisliv, jer je nemoguće ovako živeti, kako da živimo kada nemamo novca? Redovi su svakodnevni, penzioneri, stari kako da kupe lekove, ne možemo da kupimo mleko, d aopremimo vrtiće i zato smo se danas okupili da izrazimo naše nezadovoljstvo i naše trpljenje koje je svakodnevno i svakodnevni pritisak koji se ovde dešava nad srpskim narodom toliko je nezamisliv i samo se pitamo šta je sledeće“, istakla je Savić.

Biljana Blagojević vaspitač PU „Bambi“ iz  Sočanice kaže da je situacija neizdrživa i upitala da li je ovo znak da treba da se spakuju i odu sa svojih ognjišta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter