Izvor:
01.12.2018 u 18:00
0

PARIZ I DALJE U PLAMENU: Stanovnici glavnog grada Francuske digli ruke protiv skupog života!

Sve je počelo sa "žutim prslucima" i zahtevima da ne poskupi gorivo.

Robne kuće u centru Pariza "Galeri Lafajet" i "Prentan" zatvorene su danas zbog nasilja koje se proširilo francuskom prestonicom usled protesta zbog povećanja troškova života, javlja Rojters pozivajući se na portaprolke ove dve robne kuće.

Neimenovani očevidac je takođe ovoh agenciji kazao da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena blizu Jelisejskih polja.

AP prenosi da je policija saopštila da je najmanje 65 osoba, uključujući 11 policajaca, povređeno u ovim nasilnim protestima, a da je uhapšeno 140 ljudi. Agencija navodi da je na ulicama Pariza na hiljade policajaca.

U Parizu su danas, trećeg vikenda zaredom, izbili sukobi demonstranata i policije tokom protesta "žutih prsluka" zbog povećanja taksi na gorivo.

Francuski premijer Eduar Filip je izjavio da je su pojedini demonstranti napali policajce u retko kad viđenom nasilju u centru Pariza.

Filip je rekao novinarima da na Jelisejskim poljima i oko avenije ima više od 5.000 demonstranata,dodajući da su neki od njih odlučni da isprovociraju sukobe s policijom. Kako se navodi, najmanje 10 policajaca je povređeno.

Sukobi su izbili kada je manja grupa demonstranata postavila barikade nasred ulica u centru Pariza i zapalila gume.

Agencije su prenele da je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali da probiju bezbednosne kordone na Jelisejskim poljima.

Francuski zvaničnici strahuju da pristalice krajnje desnice i levice pokušavaju da se infiltriraju u pokret "žutih prsluka" koji protestuju zbog povećanja taksi na gorivo, prenosi Rojters.

Policija je suzavac upotrebila i protiv "žutih prsluka" ispred Trujumfalne kapije. Demonstranti su kamenicama zasuli policiju koja je zbog toga ustuknula, što su okupljeni burno pozdravili, javlja AP.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter