Izvor: BSC Happy/Tanjug
22.07.2023 u 19:00
0

PATRIJARH PORFIRIJE apeluje da se mitropolit Pavle pusti na slobodu

Namera kijevskih vlasti je da osvoje Kijevo-pečersku lavru

Patrijarh Porfirije uputio je danas molbu svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije EU, Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i brojnim organizacijama, da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu.

U pismu poglavara SPC, pored ostalog, stoji da je u vremenima velikih, teških i opasnih istorijskih promena, kakvo je očigledno i današnje, obaveza svakog pravdoljubovog čoveka da, bez obzira na to koje je vere, nacije, kog ideološkog ili političkog opredeljenja, ukaže na nepravde koje se čine prema pojedincima i njihovim elementarnim ljudskim pravima, navodi se na sajtu SPC.

„Takav primer je danas svakako njegovo visokokpreosveštenstvo mitropolit višgorodski i černobilski gospodin Pavle, koga je ukrajinski sud smestio u zatvor. Ličnostima i ustanovama koje poznaju stanje u svetu svakako je jasno da odnosna sudska odluka ne može biti i nije zasnovana na bilo kom zakonu koji važi u iole pravno uređenim državama“, naveo je Porfirije.

KIJEVSKI REŽIM POJAČAVA PROGON PRAVOSLAVNE CRKVE: Patrijarh upozorava da bi mitropolit mogao da umre u zatvoru!

On je dodao da je ta odluka, sa jedne strane, „plod teške atmosfere u Ukrajini koja gori u ratnom požaru“, a sa druge plod namere aktuelnih vlasti da osvoje Kijevo-pečersku lavru, jednu od najznačajnijih svetinja pravoslavnog sveta u celini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter