Izvor:
27.08.2019 u 13:42
0

POLJSKI AMBASADORI AMERIČKOM PREDSEDNIKU: Izvršite pritisak na našu vladu!

Desetine bivših ambasadora Poljske u otvorenom pismu pozvali predsednika SAD Donalda Trampa da izvrši pritisak na njihovu vladu da poštuje ljudska prava i ustav.

– Gospodine predsedniče, dolazite u zemlju gde se više ne poštuje vladavina prava – navela je Konferencija ambasadora Republike Poljske u pismu, koje je objavljeno na njenom sajtu, ističući da je demokratija u Poljskoj ugrožena.

Tramp bi, zajedno sa još oko 40 svetskih lidera, u subotu trebalo da prisustvuje ceremonijama u Varšavi, kojima se obeležava 80-godišnjica početka Drugog svetskog rata, kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine.

Bivši ambasadori tvrde u pismu da je u Poljskoj već nekolko godina na delu proces nepoštovanja ustava, da je ugrožena podela vlasti i uništena nezavisnost sudstva.

Oni navode i da se sve manje poštuju ljudska prava, a da sve veću represiju nad političkim protivnicima i raznim manjinama, vlada ne samo da, kako tvrde, toleriše, već je i podstiče.

– Vaš snažan glas koji poziva na toleranciju i međusobno poštovanje, kao i postupanje u skladu sa ustavnim odredbama i drugim zakonima, mogao bi da ima istorijski značaj – poručili su bivši ambasadori Poljske Trampu.

Konferenciju ambasadora, koja je formirana 2017, dve godine nakon što je stranka Pravde i prava došla na vlast, čini 41 bivši ambasador Poljske.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter