Izvor:
01.02.2018 u 00:01
0

POVRATAK BERLUSKONIJA: Bivši premijer traži podršku EU!

Iako ima 81 godinu, Silvio Beruskoni će, po svemu sudeći, biti ključni faktor na martovskim izborima u Italiji.

Berluskoni, koji važi za kuma modernog populizma, pre 24 godine pokrenuo je stranku Forca Italija i sada pokušava da ubedi birače da se promenio. Formirao je koaliciju sa neofašističkom strankom Italijanska braća i antimigrantskom Severnom ligom. Berluskonijeva koalicija jedina može da se suprotstavi ultrapopulistima iz Pokreta pet zvezda, koji je osnovao komičar Bepe Grilo.

Berluskoni je podršku za povratak tražio u Briselu, gde se sastao sa Antoniom Tajanijem, predsednikom Evropskog parlamenta, i Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Evropske komisije. On je u Briselu obećao da će italijanski deficit budžeta držati na tri odsto u skladu sa zahtevima EU.

– Pre dva meseca Berluskoni je činio sve da zadovolji desničarsku Severnu ligu, a sada želi da uveri Brisel da je on moderan političar umerenog političkog spektra – kaže Lorenco Kodonjo, profesor na Londonskoj školi ekonomije i bivši šef trezora u Italiji.

Većina političara u EU je spremna da prihvati Berluskonija nazad jer je alternativa dolazak Pokreta pet zvezda, koji želi da Italiju izvuče iz evrozone, što bi moglo da pokrene novu finansijsku krizu.

Pravi političar

– Berluskoni je sjajan političar. On ima višedecenijsko iskustvo i njemu rehabilitacija nije potrebna – konzervativac Manfred Veber, koji je na čelu koalicije stranaka desnog centra u Evropskom parlamentu.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/ACMilan_INA

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter