Izvor: Kosovo Online
15.10.2023 u 19:19
0

PRAVI SRPSKI SIR SIRNIĆKE ŽUPE: Ova porodica ČUVA DREVNI RECEPT!

Sirinićka župa nadaleko je poznata po proizvodnji čuvenog Šarskog sira, a porodica Petković iz Jažinca, mesta u ovoj opštini, to radi po tradicionalnoj recepturi.

Članovi ove porodice kažu da je za jedan kilogram sira potrebno oko 10 litara mleka, a za jedinstveni ukus po kojem je ovaj sir poznat veoma je bitan i proces sušenja.

Porodica Petković se generacijama unazad bavi stočarstvom, domaćin Nikola je tu tradiciju nastavio i za Kosovo onlajn ističe da su nekada imali veća stada, ali zbog obima posla poslednjih godina imaju samo jednu kravu.

“Bavimo se stočarstvom od kad znam za sebe, prvo deda, pa otac, a sada i ja. Dok su deca bila manja radili smo više, dok su se školovala zbog nedostatka novca. Imali smo po tri ili četiri krave, sad imamo jednu i petnaestak ovaca. Oko sakupljanja sena radimo supruga i ja, a pomažu nam sin i snaja, i ako budem mogao kupio bih bar još jednu kravu. Ima dosta posla oko krava, leti sakupljamo seno, zatim otavu, a preko zime hranjenje. Svakoga dana pet do šest puta odlazimo u štalu”, kaže Petković.

Gotovo sva količina mleka koju dobiju upotrebi se za spremanje Šarskog sira, za čiju je pripremu zadužena Nikolina supruga Danijela, koja ističe da oko spremanja ima puno posla.

“Za jedan kilogram sira treba oko 10 do 11 litara mleka, zato što mu treba skoro mesec dana sušenja, i dosta se izgubi. Kada dođemo iz štale donesemo toplo mleko, nekad ga dogrejemo kada je zimsko vreme, jer mleko treba da je malo toplije od temperature tela. Zatim dodam podsirak „Maju“, na deset litra mleka četiri kašike. To ostavim dva sata da odstoji, a onda rukom promešam da se odvoji surutka. Kada se sir nataloži i izađe na površinu, prosipamo surutku i kada ostane samo sir prelijemo vrelom vodom i ponovo ostavimo da odstoji desetak minuta. Zatim rukama istiskamo sir koji je ostao u krpi dok se ne izbaci sva tečnost. Ponovo se prelije vrelom vodom, ostavi da odstoji i onda stavlja u kalup kako bi dobio željeni oblik“, objasnila nam je Danijela.

Ističe i da je, da bi se dobio kvalitetan sir, jako je važno da se on dobro i pravilno suši za šta je potrebno najmanje mesec dana.

„Kada je reč o sušenju, stavljamo ga na tanjir pored prozora i svakog dana ga okrećemo ujutru i uveče. Skoro mesec dana se suši, a isto toliko mu treba da se usoli da bi bio gotov za upotrebu. Posle sušenja stavlja se u mlaku vodu da omekša, onda se struže i uklanja mu se prvi sloj i prašina, iseče se, posoli a zatim stavi u presolak koji mora da bude malo slaniji da bi se sir održao. Ranije se tako čuvao i do godinu dana“, priča Danijela“.

Petkovići ističu da se stočarstvom bavi sve manji broj ljudi pa je potražnja za Šarskim sirom sve veća. Sve što proizvedu vrlo brzo prodaju, a kažu da im kupci sami dolaze na vrata, jer kad jednom probaju njihov sir uvek se rado vraćaju.

Trenutna cena po kojoj prodaju sir je 12 evra po kilogramu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter