Izvor: Happy BSC
07.12.2021 u 18:43
0

PREDSEDNIK FORUMA BEOGRADSKIH GIMNAZIJA ZA HAPPY TV: Šta bi donelo ukidanje ocena na kraju prvog polugodišta?

Forum beogradskih gimnazija uputio je poziv Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta. Koji su razlozi za ovu inicijativu otkriva nam Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. 

-Forum beogradske gimnazije je juče podneo predlog Ministarstvu prosvete za ukidanje zaključne ocene na kraju prvog polugodišta. Mislimo da na taj način bi i nastavnici i učenici bili rasterećeni pritiska koji je neminovan kada se zaključuju ocene. Nije samo pitanje rasterećenja već i promena koja su se desila – uveden je S dnevnik, to je najbolja promena koja se mogla dogoditi. Roditelj sada u svakom trenutku može da isprati napredovanje svog deteta. U ovom trenutku bih mogao da izvadim telefon i vidim kako napreduje moje dete, zato je ta uloga ocene na kraju polugodišta apsurdna, jer roditelj sve vreme može da vidi napredak deteta. I ono što je najbitnije, zaključna ocena na kraju prvog polugodišta nema nikakvu vrednost prilikom zaključivanja ocena za kraj školske godine, jer tada u obzir se uzimaju sve dobijene ocene tokom cele školske godine. Kod samih profesora, 70% profesora je saglasno, ostatak neguje tradicionalni pristup, ali moramo pratiti duh vremena. U pojedinim drugim zemljama je obrazovni sistem usmeren ka znanju, a ne ka oceni. Postoje evropske zemlje koje nemaju ocenjivanja do 6. Razreda. Hrvatska je na primer, ukinula ocene na polugodištu. To ništa ne bi menjalo pri ocenjivanju. 

-Tačno je, oni su nama poslali dopis koji je upućen i medijima, gde traže da im dostavimo rezultate istraživanja. Mi nemamo nameru da se dopisujemo sa njima. Ukoliko žele na ravnopravnim osnovama da razgovaramo kao pravi partneri koji žele da unaprede obrazovni sistem. Sa druge strane, mi smo njih pozvali da uzmu učešće na Okruglom stolu koje u četvrtak organizujemo sa kolegama iz Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine koji dolaze u Beograd. Među njima je i dr Boris Jokić koji će učestvovati u tom Okruglom stolu. Nažalost, Ministar prosvete je zauzet, kako nam je rečeno, rekao je Markov. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter