Izvor:
02.12.2016 u 19:45
0

PRETE NAM OTROVNE JABUKE: Prskaju ih pesticidima koji mogu da izazovu KOMU I SMRT!

Poljoprivrednik može da uđe u apoteku i uzme šta god i koliko god hoće, pa se voće prska čak 16 puta, iako je dozvoljeno samo tri puta.

Oko 70 odsto hrane u Srbiji prska se opasnim hemikalijama. Prema procenama struke, najzatrovaniji proizvod je jabuka, koja se prska pesticidima više od 16 puta umesto predviđenih tri, a prema lečima lekara, ovi otrovi izazivaju neurološke probleme, astmu, komu, čak i smrt.

– Pesticidi u voću i povrću mogu predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje, a izazivaju spazam disajnih puteva, poremećaj rada srca, snižen krvni pritisak – objašnjava za Srpski telegraf dr Slavica Vučinić, načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na VMA.

Kod dece se mogu javiti neurološki problemi, astma, prekomerna težina.

Značaj konzumiranja voća i povrća je ipak veliki, pa ne možemo savetovati da se ne jade, čak i ono koje je na listi takozvanih prljavih 12, gde je jabuka na prvom mestu – rekla je doktorka.

Problem je što se te hemikalije koriste bez ikakve kontrole.

– Poljoprivrednik može da uđe u apoteku i uzme šta god i koliko god hoće. A tu je i konkurencija, pa zašto da njegova jabuka bude mala i kvrgava ako onaj prekoputa prodaje veliku i rumenu – kaže za Srpski telegraf Zoran Nikolić, zamenik predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Međutim, u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede tvrde da su proizvodi na našem tržištu bezbedni za upotrebu.

– To je utvrđeno u više od 4.000 kontrola koje su urađene ove godine. Sadržaj maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja je u skladu sa važećim propisima – kažu u Ministarstvu.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter