Izvor:
21.01.2019 u 13:56
0

„Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“ : Godišnje od raka grlića materice oboli više od 1.000 žena!

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" svake godine zabeleži više od 1.000 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok više od 400 žena izgubi život od te bolesti, izjavila je danas direktorka Instituta dr Verica Jovanović.

Institut "Batut" je, povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, danas u Beogradu organizovao akciju unapređenja informisanosti o značaju prevencije, kako bi se podigla svest žena o važnosti odlaska na preventivne preglede.

U Srbiji je od 2012. godine pregledano 412.000 žena, oko 26.000 je bilo sa pozitivnim Papanikolau testom. Kod više od 800 žena urađena biopsija i kod 173 žene je potvrđen rak grlića materice – rekla je Jovanović.

Prema njenim rečima, u Srbiji se svakog dana kod jedne žene postavi ova dijagnoza, a svakoga dana oboli oko četiri žene.

Jovanović je iznela i podatak Međunarodne agenicije za istraživanje raka za 2018. godinu, prema kojem se Srbija nalazi u grupi sa najvišim stopama obolevanja i umiranja.

Zbog svega toga, Ministarstvo zdravlja je 2012. godine započelo sa postepenim uvođenjem skrining programa za rano utvrđivanje raka grlića materice, a državni sekretar Ferenc Vicko istakao je da su preventivni pregledi doveli do pomaka.

Kako je naveo, kada je reč o obolevanju, Srbija se sada nalazi na petom, a pre 2012. godine bila je na četvrtom mestu, dok se po umiranju, takođe, nalazi na petom mestu, dok je ranije bila na trećem.

On je napomenuo da postoji vakcina protiv HPV-a (humani papiloma virus), te dodao da vakcinisanjem broj obolelih može biti smanjen na minimum, što, kaže, pokazuju i iskustva iz Mađarske.

Krajem prošle godine završen je drugi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog skrininga raka grlića materice, koji se sprovodi u 17 domova zdravlja.

Domovi zdravlja Novi Sad i Kruševac su prošlogodišnji "šampioni" po broju sprovedenih preventivnih pregleda žena u tim gradovima.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara, a osnovna poruka je "Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice".

U Beogradu će ove nedelje, u znak podrške kampanji, zelenom bojom biti osvetljena kupola Skupštine Srbije, palata Albanija i Most na Adi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter