Izvor: kurir.rs
27.03.2022 u 17:41
0

Ruski biznismeni masovo dolaze u Beograd: Razlog će vas šokirati!

Zasad nije reč o velikim korporacijama, već mahom malim biznisima iz Rusije, a traže se veći stanovi za rentu od oko 300 do 400 evra mesečno na period od šest meseci, objašnjavaju stručnjaci

Sukob u Ukrajini i sankcije koje svet uvodi Rusiji naterali su privrednike u tim zemljama da traže druge destinacije za poslovanje. Deo poslodavaca počeo je tako da se seli i u Srbiju, pa je poslednjih nedelja zabeležen rast potražnje poslovnog prostora, mahom u Beogradu, kažu sagovornici medija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Doduše, nije reč o velikim korporacijama, bar zasad, već mahom o malim biznisima koji traže manji poslovni prostor, ukazuju naši sagovornici.

Živo tržište

– Istina je da se traži poslovni prostor, a za sada su u pitanju mahom Rusi koji rade sitne poslove. Oni traže veće stanove, ne klasičan poslovni prostor, i to za rentu od oko 300 do 400 evra mesečno na period od šest meseci. S druge strane, vlasnici se nešto teže odlučuju da im izdaju kuće ili stanove jer uvek žele nekoga ko će se obavezati na duži vremenski period, a ne nekoliko meseci – navodi za Kurir Katarina Lazarević, agent za nekretnine.

Ona ukazuje da ova potražnja za sada nije masovna, kao i da je u pitanju isključivo iznajmljivanje, a ne kupovina.

– Treba napomenuti da nijedna velika kompanija nema mogućnosti da sada prenese kapital, dok oni koji imaju milione idu na druge destinacije, poput Dubaija. No naše tržište je svakako vrlo živo i ova situacija u Ukrajini može na još jedan način da se pozitivno odrazi na građevinski sektor. Naime, mnogo naših ljudi radi u Rusiji i Ukrajini na građevini, a oni će se sada vratiti u Srbiju – konstatovala je Lazarevićeva.

Dobra stvar

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, ocenjuje  da je dolazak ruskih privrednika u Srbiju svakako dobra stvar.

– Oni jednostavno iznalaze nova rešenja za poslovanje kako bi izbegli sankcije koje Rusija sada ima. U tom smislu veliki napori biće usmereni pre svega ka Aziji i Južnoj Americi, ali će se isto tako odraziti i na one zemlje koje imaju neutralan položaj, kao što je Srbija u ovom momentu. Pojavljivanje privrednika iz Rusije povoljno je po nas svakako, a srećom imamo i znatnu ponudu takvih poslovnih prostora koji su njima potrebni. Ali jasno je zašto se mahom odlučuju za stanove ili kuće – kako bi rešili dve stvari istovremeno, to jest imali prostor za posao, ali i za stanovanje – kaže Atanacković.

Potresi na tržištu rada Izbeglice menjaju odnos snaga

Nebojša Atanacković ukazuje da će situacija u Ukrajini i Rusiji napraviti i svojevrsnu pometnju na tržištu rada.

– Menjaće se odnosi na tržištima rada zbog velikog broja izbeglica koje pristižu u evropske zemlje i traže zaposlenje. Za sada su u pitanju mahom žene, ali će za njima stizati i muškarci, i svakako će biti znatno veća ponuda radnika – konstatovao je on.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter