Izvor:
18.09.2018 u 08:21
0

SAD: Oluja Florens odnela 32 života, upozorenje i na nove poplave!

Oluja Florens, iako oslabljena, i dalje izaziva ogromnu štetu u američkim saveznim državama Južnoj i Sjevernoj Karolini, dok se kreće uz američku istočnu obalu, ka Virdžiniji i Novoj Engleskoj.

Broj žrtava porastao je na najmanje 32, od kojih je 25 poginulo u Severnoj Karolini. Meteorolozi ističu da zbog istorijskog rasta nivoa reka, najgore tek predstoji i upozoravaju na bujične poplave, klizišta i izlivanje reka narednih nekoliko dana.

U međuvremenu, Florens je oslabila u ciklon koji ipak sa sobom nosi obilne padavine i snažne vetrove. Guverner Severne Karoline, Roj Kuper, rekao je da je "istorijska oluja" i dalje opasna, zbog velikog rasta nivoa reka.

– Pojedinim područjima tek predstoje najgore poplave. Ovo je ogromna katastrofa za našu saveznu državu – rekao je danas Kuper na konferenciji za novinare.

Florens izbacuje velike količine kiše na delove jugoistoka Sjedinjenih Država, dok se sporo kreće ka srednjem Atlantiku. U pojedinim delovima Severne Karoline palo je i do metar i po kiše, dok je pola metra padavina registrovano u široj oblasti.

Meteorolozi očekuju da će pasti dodatnih pet do 12 centimetara kiše dok se oluja bude pomerala iz dve Karoline ka južnom delu Nove Engleske u narednim danima. Sva ta kiša čini da reke i potoci nadolaze i stvaraju ono što je Nacionalni centar za uragane nazvao "produženim značajnim poplavljivanjem reka".

Oko 1.200 puteva je neprohodno, a više od 500.000 domova i dalje je bez električne energije. Administrator Federalne agencije za vanredne situacije, Bruk Long, rekao je za Foks njuz u nedelju "ovo će biti dug, frustrirajući događaj" za one koji su izgubili svoje domove ili koji će biti suočeni sa ozbiljnom štetom kada budu mogli da se vrate.

Naveo je i da će oluja nastaviti da "proizvodi obilne kiše", ugrožavajući gradove i naselja na svom putu. Jedan od najteže pogođenih gradova u Severnoj Karolini bio je Nju Bern, grad na obalama reke nedaleko od okeana. Gradonačelnik Dana Autlov rekao je da u gradu, pogođenom sa tri metra velikim talasom u vrhuncu oluje u petak, ima 4.200 oštećenih kuća.

Širom Severne Karoline, 14.000 ljudi je u skloništima, dok je spaseno oko 900 osoba. Bela kuća saopštila je da će predsednik Donald Tramp posetiti region pogođen polavom u narednim danima, ali tek kada se uveri da njegov dolazak neće omesti posao spasilaca i napore na obnovi.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter