Izvor: Alo.rs
05.10.2023 u 19:12
0

SANJA RADOJEVIĆ ŠKODRIĆ U VRNJAČKOJ BANJI: „Svako ulaganje u preventivu se višestruko vraća“

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je danas da je mesto preventivnih pegleda upravo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da je preventiva skupa, ali i da se svako ulaganje u preventivu višestruko vraća, kako za pojedinca, tako i za državu.

Ona je to izjavila prilikom obilaska Doma zdravlja u Vrnjačkoj banji. „U domovima zdravlja ćemo videti koji preventivni i skrining pregledi se već rade, da vidimo šta treba da se unapredi u njima, a onda i da se uvode novi preventivni i skrining pregledi“, rekla je Radojević Škodrić.

Objasnila je razliku između preventivnog i skrining pregleda. „Skrining pregled je ciljani pregled, uradi se, na primer kod ginekologa, samo HPV, odnosno Papanikolau test i ništa drugo. Kada kažemo preventivni pregled, to znači kompletna dijagnostika, Papanikolau, ulrtazvučni pregled, krvna slika, tumor markeri, dakle više stvari se uradi“, navela je Radojević Škodrić i dodala da su podjednako važni i skrining i preventivni pregledi.

Ona je nabrojala koji se sve pregledi rade u Domu zdravlja Vrnjačka Banja.

„U ovom domu zdravlja radi se već skrining na kolorektalni karcinom, radi se skrining na karcinom grlića materice, ultrazvuk dojke i do kraja godine biće uvedena HPV tipizacija, što je jako važno za mlade, što znači da će u ovom domu zdravlja moći da se vidi da li imaju neki HPV virus koji dovodi do maligniteta“, rekla je Radojević Škodrić.

OGLASIO SE RFZO: „Novca za kupovinu proteze za ranjenu N. V. u masakru kod Mladenovca je već obezbeđen“

Ona je zadovoljna izgledom i organizacijom rekonstruisanog Doma zdravlja u Vrnjačkoj Banji. „Obišla sam ceo Dom zdravlja i glavni cilj naše posete je pregled svakodnevnih aktivnosti koje su vezane za RFZO, a to znači da smo prešli sa direktorkom i svim načelnicima da li imaju sve od strane države, od vakcina, lekova, potrošnog sanitetskog materijala, naročito je bitno da li su stigle vakcine na vreme, da li je počela vakcinacija“, rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da su, nakon ogromnog višegodišnjeg ulaganja države u renoviranje i izgradnju novih bolnica i domova zdravlja, sada ogromna sredstva uložena u novu opremu, novu dijagnostiku i inovativne lekove, kako za retke bolesti tako i za sve druge bolesti. Radojević Škodrić je najavila oktobar kao mesec borbe protiv karcinoma dojke i u tom cilju je u Beogradu postavljen pokretni mamograf koji će biti tu ceo mesec.

„U nedelju, svi domovi zdravlja u Beogradu će raditi preventivne preglede za žene, a za muškarce PSA marker koji je zadužen za određivanje karcinoma prostate“, rekla je ona i dodala da će vikend posle toga svi domovi zdravlja u Srbiji raditi preventivne preglede na karcinom dojke i karcinom prostate.

„Ove godine se u prvih šest meseci javilo 12.400 žena za preventivne preglede karcinoma dojke, a kada je u pitanu rak grlića materice, 70.000 se javilo za ginekološki pregled“, navela je ona.

Radojević Škodrić je kazala da mora mnogo više da se radi na prevenciji, da su država i sva njena ulaganja samo jedna karika u tome.

„Moramo da promenimo svest građana, da njihov strah i bežanje od eventualne dijagnoze više ne pobeđuje u odnosu na sve ostalo“, smatra Radojević Škodrić.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je rekla da je RFZO na teret države uveo sva četiri senzora insulinske pumpe koji su registrovani u našoj zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter