Izvor: Kurir.rs
16.10.2023 u 07:52
0

VUČIĆ NA SAMITU „POJAS I PUT“: Saradnja s Kinom od strateškog značaja, za Srbiju je Peking jak ekonomski partner

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na samitu inicijative „Pojas i put“ u Kini, a tokom dvodnevne posete će, kako je najavio, potpisati tri strateška dokumenta o saradnji, od kojih je možda najznačajniji Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom. Ekonomski stručnjaci za Kurir su ocenili da ova saradnja ima višestruku korist za našu zemlju, pogotovo u aktuelnim ekonomskim okolnostima u svetu.

Ubrzane investicije

Kako je predsednik Vučić najavio, u pitanju su dokumenti koji se potpisuju u prisustvu predsednika Si Đinpinga, a Sporazum o slobodnoj trgovini je od neprocenjivog značaja za našu zemlju.

– Potpisujemo i jedan strateški ugovor o zajedničkom delovanju i akcijama u sferama ekonomije i saobraćajne infrastrukture, kao i dokument koji se tiče kliringa juana – naveo je predsednik i dodao da će, osim ovih, s Kinom biti potpisano još mnogo važnih ugovora o saradnji.

Da je za Srbiju saradnja s Kinom od višestrukog značaja, ocenjuje ekonomski stručnjak Miladin Kovačević.

  • – To je za nas posebno značajno sada, u situaciji u kojoj nam preti dekonjunktura zbog recesije u Evropi, pre svega u Nemačkoj, jer nam razvoj kooperacije s Kinom povećava rezistentnost. Ne znam da li se možemo sasvim spasti od dekonjukture, ali možemo značajno usporiti i umanjiti taj proces – ističe Kovačević.

On je ukazao i da su se trendovi saradnje s Kinom, pre svega u pogledu trgovinske razmene i investicija, silno ubrzali poslednjih godina, tako da je, kako kaže, po pitanju investicija Kina došla u paritet sa celom EU, a po pitanju trgovinske razmene narasli smo mnogostruko.

– Za nas je kinesko tržište već bitno po pitanju investicija, kako u oblasti rudarstva, tako i u prerađivačkoj industriji. Primera radi, sada će se, u nekoj neposrednoj perspektivi, voditi trka u proizvodnji hibridnih automobila i Kina će ih verovatno probijati na evropsko tržište, a možda će to raditi preko nas – kaže Kovačević.

Napominje pak da je za nas najvažnije što nam se otvara kinesko tržište za izvoz, pre svega po pitanju industrija hrane, pa, kako kaže, čak i investicije u tu oblast mogu doći u Srbiju iz Kine.

– Prema tome, kinesko tržište je za nas neograničeno po pitanju mogućnosti, mi tu imamo veliki interes da nađemo nišu za izvoz prehrambenih proizvoda. Pritom, oni imaju dugoročne strategije, što je dodatni plus jer bi mogli i da ulažu u našu prehrambenu proizvodnju kako bismo imali veće količine za izvoz – napomenuo je Kovačević.

Povoljan efekat

I ekonomista Ljubomir Madžar ocenjuje da jačanje saradnje s Kinom ima izuzetno povoljan efekat za Srbiju.

– Prve svega, svako oslobađanje trgovine je pozitivan akt i proces jer otvara mogućnost za generisanje dodatnog dohotka i povećanja proizvodnju. Iako zbog svoje udaljenosti Kina ne može da nam bude glavni partner po obimu ekonomske saradnje, svakako je značajno povećavanje tog obima – jasan je Madžar.

Inače, kako je ranije najavljeno, uz predsednika Vučića put Kine ide i 12 ministara, a biće potpisano ukupno više od 30 ugovora i aranžmana.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter