Izvor: BSC Happy
14.10.2023 u 20:23
0

ŠARM 19 U ŠKOLI ZA 22 VEK: Zemunska gimnazija obeležava jubilej od 165 godina postojanja

Svečanom akademijom, održanoj na renoviranim sportskim terenima gimnazije proslavljen je jubilej od 165 godina postojanja i rada Zemunske gimnazije. Na svečanoj akademiji pored brojnih gostiju prisustvovalo je i oko 400 stotine bivših maturanata ove čuvene škole, koji su za ovu priliku doputovali iz čitavog sveta.

.Zemunska gimnzija je hram kulture i nauke, a kao takva poznata je i kao škola koju oduvek pohadjau generacije iz iste porodice. Bili su tu maturanti, generacije 1942, 1959 1966 1972 i kasnijih.

Dve najbolje drugarice koje su čitavog života zajedno, kako kažu  ponosne su što su bile maturanti baš ove gimanzije, a kasnije su tu tradiciju nastavila i njihova deca

happybsc

 

  • U ovoj školi smo od 11 godine, ovde su se radjale i prve ljubavi. Po gimnziji se sećam sve po lepom u ovu gimnaziju išla  su moja četiri ujaka i moja mama i morala sam i ja, i morala sam biti odličan đak.
  • Nas tri smo drugarice od gimnazijskih dana a kasnije smo zajedno i studirale naglašavaju one.

Večeras smo se na proslavi ovog značajnog jubileja susreli i sa čuvenom profesorkom  matematike Nadom Lokner,

happybsc

 

  • Jako sam srećna što sam ovde i nadam se da još uvek dobro izgledam iako sam se ovako rasplakala, ali tu su moji đaci kojih se rado sećam kaže profesorka Lokner.

Najboljim učenicima i dobrotvorima uručene su plakete diplome i gramate. Plakete je uručilio direktor Miloš Bjelanović koji je i sam maturant generacije 1976.

 

Inače proslava jubileja zapčeta je nizom aktvnosti, književnim večerima koje su održane u čast bivših maturanta ove škole. Književnom večeri odata je počast jednom od njih nedavno preminulom velikanu srpske književnosti Davidu Albahariju.

Takođe u okviru meseca proslave jubileja organizovano je i takmičenje iz istorije poznavanje istorije Zemuna i zemunske gimnazije. Kao nagradu za najbolje u ovom takmičenju organizovana je eksurzija u Jasenovac i Pakrac.

  • Tu nam se pridržio muzej žrtava genocida gde će oni da nagrade te učenike odlaskom u Jasenovac i Pakrac 26 oktobra. Na eksurziju odlazi 50 učenika i profesora naše škole“ naglašava profesor Bjelanović.

Ovo je inače prva ekskurzija jedne srpske škole, nakon 30 godina i poseta mestu najvećeg stradanja srpskih žrtava, i profesor Bjelanović kaže da je u planu i programu škole prevashodno očuvanje tradcije i tradicionalnih vrednosti.

happbsc

Očuvanje tradicije, a sa druge strane negovanje kuluture sećanja jedan je od prioriteta naše gimnzije kaže Miloš Bjelanović i dodaje

  • Naš cilje je ne samo sećanje na gimnaziju u i njeno vreme koje ona traje nego generalno kultura sećanja gde razvijamo eto na žalost veoma tragične događaje na prošlost srpskog naroda. Konkretno 26 idemo za Jasenovac, a 19 oktopbra će biti organizovan okrugli sto posvećen Kragujevačkom oktobru.

Škola koja postoji 165 godina zadržala je svoj duh 19 veka kada je nastala, njeni zidovi govore o nesvakidašnjoj istoriji učenika koji su njom prošli, u saradnji sa zavodom za žašitu spoemnika je povodom ovog jubileja i renovirana. Zemunska gimnazija  potpuno je rekonstruisana 2021 godine.

happybsc
  • Sticajem okolnsoti povodom 160 godina nam je u gostima bio naš bivsi djak predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić , koji je i svojim autoritetom i pozicijom pomogao da se po povi put od postanka gimnazija kompletno renovira i ono što ja naročito ističem to je da smo uspeli da zadržimo šarm 19 veka kada je gimnazija napravljena, a da se opremimo za 22 vek vek .

Zemunska gimnazija, jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji, simbol prestonice i kulturni spomenik, i nakon rekonstrukcije smatra se jednom od najmodernijih škola u Srbiji. Ova škola osnovana je kao treća gimnazija u Srbiji, posle onih u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, pola veka nakon otvaranja Velike škole u Beogradu.

happybsc

U vreme kada je Zemun pripadao Austrougarskoj monarhiji, daleke 1858. godine otvorena je dvorazredna Realna škola u zgradi iz 1786. godine. Učenici su bili deca zanatlija, trgovaca i činovnika, a zvanični jezik škole bio je nemački.

happybsc

Razvoj ove kuće znanja počeo je deceniju kasnije – od Male realke, kako se zvala, do osamdesetih godina 19. veka preko Velike realke iz koje je prerasla u Realnu gimnaziju. Prvi ispit zrelosti posle osmog razreda održan je školske 1900/1901. godine, a zanimljivo je „uputstvo o prisustvu ženskinja k polaganju ispita zrelosti” iz tog vremena.

happybsc

Na početku prošlog veka škola je već bila u novom zdanju od sedam učionica i 11 kabineta, koje je podignuto 1879. godine, na obodu Zemunskog parka, gde i danas čini deo školske zgrade.

Osim nebrojenih učenika protutnjale su i vojske oba svetska rata, posle čega je Realna stala u red beogradskih kao Zemunska gimnazija u kojoj su otvorena dva smera: društveno-jezički i prirodno-matematički.

happybsc

Nju sada pohađa oko 1.400 učenika kojima predaje oko 80 profesora. Najstariji profesor, stogodišnji Milan Besarabić, doajen srpske skulpture koji i danas živi u Novom Beogradu, predavao je likovnu kulturu u ovoj gimnaziji od 1951. do 1957. i bio profesor kasnije poznatim karikaturistima među kojima je i Predrag Koraksić Koraks.

happybsc
  • Jedan od Besarabićevih učenika često je pričao kako je pravo čudo što iz Zemunske gimnazije nije izašao veći broj likovnih umetnika, jer je profesor najveće talente vodio u školsko potkrovlje, improvizovani atelje, gde su radili „večernji akt”. Gledati golo žensko telo tih ranih pedesetih godina 20. veka za gimnazijalce je bilo gotovo nezamislivo. To što su svi postali karikaturisti a ne slikari posledica je činjenice da su više gledali model nego usavršavali slikarstvo – piše Branko Najhold u „Spomenici Zemunske gimnazije”.

Gotovo od osnivanja do danas ova ustanova je obeležje grada, baš u njoj su otvoreni prvi bioskop i aeroklub, a od 1911. godine osnivanjem „Đačke čitaonice” izrasla je u kulturni centar Zemuna.

Godinu dana posle osnivanja čitaonice učenici su držali predavanja o mladim pesnicima, kao što je u to doba bio Milan Rakić, onda je na tom mestu osnovan prosvetni klub „Branko Radičević”, pa biblioteka sa čitaonicom i fondom od 27.000 knjiga u kojoj se decenijama održava književno- retorička tribina, koja je ugostila oko sto eminentnih pisaca, profesora univerziteta, književnih kritičara. Oni su u posebnoj povesnici koju ova ustanova čuva upisali svoje utiske.

  •  Čast mi je da u ovu povesnicu Zemunske gimnazije upišem svoje ime – zabeležio je Matija Bećković, poznati pesnik, dok je rečenicu – „Posle jedne lepe, uzbudljive večeri u ovoj staroj, mudroj kući” – potpisao Duško Kovačević, dramski pisac.

Veliki srpski slikar Sava Šumanović, reditelj Goran Paskaljević, pisac David Albahari, karikaturista Predrag Koraksić, matematičari Vojislav Avakumović, Jovan Karamata, glumice Branka Petrić, Rahela Ferari, muzičar i kompozitor Momčilo Bajagić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, akademik Egon Fekete i Atanasije Puljo, jedan od osnivača Stomatološke službe u Srbiji, reditelj Goran Paskaljević, glumac Rastko Janković, muzičar Djordje David samo su neki od poznatih đaka Zemunske gimnazije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter