Izvor:
24.01.2018 u 17:51
0

SLOVENIJA U ŠTRAJKU: Zaposleni u javnom sektoru traže veće plate!

Više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, medicinske sestre, socijalne radnike i univerzitetske profesore, započelo je jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata. Sindikati očekuju da će na protestu ispred zgrade vlade u centru LJubljane kasnije učestvovati nekoliko hiljada ljudi.

– Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vreme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju – kaže Jakon Počivavšek, predsednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom određenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom. Vlada tvrdi da su zahtevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.

– Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo – rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/marcosecchi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter