Izvor: BSC Happy
14.01.2024 u 17:04
0

SRBIJA JE POČETKOM 19. VEKA DOBILA DOZVOLU DA OSNUJE POŠTANSKU SLUŽBU: Bila je jedna od 22. države sveta koje su osnovale svetski Poštanski savez

Srbija je početkom 19. veka dobila dozvolu da osnuje poštansku službu.

Srbija je početkom 19. veka dobila dozvolu da osnuje poštansku službu i postaje jedna od 22. države sveta koje su osnovale svetski Poštanski savez.

Nakon toga, Pošta je izgradila jednu od najlepših zgrada u Beogradu, nažalost, u savezničkom bombardovanju ta zgrada je uništena, a potom je sagrađena nova.

@bluecowlist Najlepša zgrada u Beogradu? #srbija #beograd #posta #istorija #zanimljivo #bluecowlist ♬ original sound – Blue Cow List

Inače, Veliki Borak je naselje u opštini Barajevo gde je prema dostupnim istorijskim podacima, tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813) ustanovljena prva poštanska služba na teritoriji današnje Srbije.

Prema ovim podacima, smatra se da je kuća Milovanovića u Velikom Borku bila prvo poštansko zdanje korišćeno za potrebe organizovanog prenosa pošiljaka.

Istorijski izvori navode da je Skupština, koja je održana u Borku 1805. godine u prisustvu svih narodnih starešina, između ostalog, raspravljala i o zavođenju i uređenju pošta, što je uspostavilo temelje organizovane poštanske službe, koja je, kako se smatra, u vidu prve pošte počela s radom u kući Milovanovića u ovom selu.

ISTORIJSKI USPEH „ER SRBIJE“: Treći najbolji rezultat u skoro veku postojanja! FOTO

Pored kuće Milovanovića u Velikom Borku, tokom Prvog srpskog ustanka, kao prvi zvanični začeci poštanskog saobraćaja u Srbiji, korišćene su turske menzulane pod kontrolom ustanika, preko kojih se odvijala komunikacija među ustanicima, kao i prenos pisama sa Srbima van Srbije (u Austriji i Trstu), sa Crnom Gorom, trgovcima od kojih su nabavljali oružje i hranu, a vršen je i veliki prenos diplomatskih pisama sa Turskom, Austrijom i Rusijom.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter