Izvor: happybsc
29.10.2023 u 11:58
0

SRBIJA NA SVETOJ ZEMLJI: Srpski manastir u Jerusalimu star 700 godina krije neverovatnu priču

Nalazi se nadomak Crkve Svetog groba.

 

WIKIPEDIA

Izrael, u kom se trenutno, nažalost, odvijaju krvavi sukobi, vekovima je veliki verski centar. Glavni grad Jerusalim je sveti grad za tri najveće svetske religije, a nadomak čuvenih svetinja je i jedan drevni srpski manastir.

PRIČA SE PRIČA DA RUSI DOLAZE: Došli smo zbog rata! Evo kako traže stanove – RUSKI JEZIK se ČUJE ŠIROM SRBIJE


U pitanju je manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila. Njega je oko 1312/13. godine osnovao i podigao kralj Milutin. Nalazi se unutar zidina Starog grada u Jerusalimu, neposredno u blizini Crkve Svetog groba i Grčke patrijaršije.

Manastir je srpski kralj podigao na ostacima starog vizantijskog manastira koji je tu bio od 4. do 9. veka. On je to učinio u čast vizantijske pobede nad Persijancima, a za potrebe srpskih kaluđera u Jerusalimu.

Zanimljivo je da se iza svega krije događaj o kom se danas ne zna mnogo. Manastir je podignut posle velike pobede srpske vojske u Maloj Aziji, o čemu je pisao je Milutinov letopisac arhiepiskop Danilo. On piše da je kralj Milutin svome tastu, vizantijskom kralju Androniku II, u pomoć protiv Persijanaca poslao elitne ratnike pod vođstvom vojvode Novaka Grebosteke koji su do nogu potukli Persijance. Posle ove pobede kralj Milutin je podigao Crkvu Svetih arhangela, a posle je sagradio konake, malu bolnicu i jednu gostionicu za sve srpske i slovenske kaluđere i poklonike u Svetoj zemlji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter