Izvor: Tanjug
19.10.2022 u 15:40
0

Srbija Ziđin Koper privodi rekonstrukciju Topionice i rafinacije u Boru kraju: Svi radovi vredni 260 miliona dolara treba da budu završeni do decembra!

Srbija Ziđin Koper saopštio je, povodom pola godine od početka rekonstrukcije Topionice i rafinacije u Boru, da svi radovi vredni 260 miliona dolara treba da budu završeni do decembra, a start topionice biće u skladu sa situacijom u snabdevanju električnom energijom.

„Srbija Ziđin Koper punih šest meseci sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, pa će do kraja godine stari topionički sistemi u Boru biti povezani sa novim“, navodi se u saopštenju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zamenik rukovodioca u Topionici i rafinaciji Ću Fenghang Tir rekao je da fokus na rešavanje višedecenijskog problema zagađenja vazduha u Boru i na adekvatno zbrinjavanje svih otpadnih voda.

„Samo u izgradnju postrojenja u službi zaštite životne sredine dosad investirano 100 miliona dolara. Ceo projekat tehničke rekonstrukcije metalurških agregata i objekata košta 260 miliona dolara, mada su izgledne šanse da ukupna investicija kompanije i to samo u metalurgiju bakra bude blizu 290 miliona dolara“, rekao je on.

Najavio je da svi radovi treba da budu završeni do decembra 2022, a start topionice biće definisan u skladu sa situacijom u snabdevanju električnom energijom.

Fleš-peć je ispražnjena i zaustavljena 19. aprila, a Ziđin je decembra 2018. godine preuzeo topionicu koja je pored malog proizvodnog kapaciteta bila i u lošem stanu.

„U posebno lošem stanju bili su objekti u funkciji zaštite životne sredine i zato je cilj bio da se najpre zaposlenima i građanima Bora obezbedi bolje radno i životno okruženje, bolji kvalitet vazduha i čisto nebo. Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji“, izjavio je on.

ISPLATA ZA NEZASPOSLENE: NSZ će sutra uplatiti redovnu novčanu naknadu za septembar!

Dodao je da Ziđin ima bogato iskustvo u izgradnji savremenih pirometalurških postrojenja, pa će i topionica u Boru, nakon ove rekonstrukcije, biti moderna i ekološka fabrika izgrađena u baštenskom stilu.

Stari elektrostatički filter koji je, iako izgrađen pre sedam godine, u prošlosti zadavao najviše ekoloških muka je porušen i na njegovo mesto došao je novi, navode iz kompanije.

Zamenik rukovodioca u Topionici Dragan Živulović rekao je da su u procesu obnove prioriteti elektrostatički filter, koji je izgrađen na temeljima starog i porušenog i prerada gasova u hali rafinacije i kovertora.

“ Ovaj novi filter je veći i izgrađen je od kvalitetnijeg materijala, od nerđajućeg čelika. Drugi prioritet je u novoj hali, hali rafinacije i konvertora, gde je akcenat na preradi otpadnih gasova. Reč je o savremenijem načinu rada, pa će sada gasovi iz konvertora najpre ići u gasnu haubu, a onda u kotao otpadne toplote“, objasnio je on.

Dodaoje da će gasovi zatim odlaziti u elektorstatički filter, gde će se odvajati prašina i uz pomoć vučnih ventilatora transportovaće se dalje do fabrike sumporne kiseline.

„Ovakav sistem je znatno savremeniji, tako da ekologija u budućnosti više neće biti problem“, istakao je Živulović.

Pomoćnik direktora Topionice i rafinacije Ivan Najdenov rekao je da će svi fugitivnih gasovi ići na tretman odsumporavanja.

„Svi fugitivni gasovi u metalurškom procesu, oni kod fleš-peći, na anodnoj rafinaciji, ali i kod konvertora, sada će najpre ići na tretman odsumporavanja. Kada je reč o otpadnim vodama, one će ići u fabriku za neutralizaciju, s tim što će ta fabrika, dodatno prerađivati i kišnicu i fekalne vode koje će se tamo reciklirati i dobrim delom ponovo vraćati u proces“, objasnio je on.

Ziđin navodi će zahvaljujući automatizaciji biti znatno ubrzan rad u novoj hali anodne rafinacije.

Navodi se da robotske ruke čekaju da bakar poteče iz dve nove anodne peći kapaciteta 450 tona.

Objašnjeno je da će roboti užarene anode težine oko 400 kilograma prenositi iz kalupa livne mašine do mesta predviđenog za hlađenje.

„Dve anonde peći će sinhronizovano pratiti dva livna točka, čiji je kapacitet livenja 110 tona za sat. Takva operacija je ranije trajala 12 sati, a automatizovana oprema će sada ubrzati ceo postupak“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da će tehnološki najveća inovacija biti u zameni energenta jer će se umesto drvne mase koristiti prirodni gas.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja, očekuje se da će Srbija Ziđin Koper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 200.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter