Izvor: kurir, happy bsc
26.10.2021 u 09:52
0

ŠTA ĆE BITI SA SLAVAMA OVE GODINE? Oglasila se Srpska pravoslavna crkva

Srpska pravoslavna crkva podržala je stav da, skladu sa preporukama epidemiologa, i ove godine treba izbegavati veća okupljanja, posebno u vreme slava.

Građani kažu da će slavu obeležiti u najužem porodičnom krugu, a da su se navike promenile svedoče i trgovci. Iako je Sveta Petka česta slava u kruševačkom kraju, narudžbine ribe i posnih jela ove godine su skromnije.

– To je potražnja uglavnom po kilogram, dva. Znatno manje jer je ranijih godina bilo po desetak kilograma. Sve se svelo na potražnju za porodični ručak-, navodi prodavačica Jelica.

PROČITAJTE JOŠ: „NAJTEŽI JE POLOŽAJ STARIJIH ŽENA U SELU“, Milan Krkobabić u „Dobro jutro Srbijo“ na TV HAPPY

Nema slave bez osveštane vodice kolača, sveće, žita i vina, molitve koju na liturgiji i u svom domu svetitelju prinosimo. Broj gostiju koje pozivamo nije odraz vere.Protojerej stavrofor Dragi Veškovac slaže se da slave treba prilagoditi epidemijskim uslovima i onako kako struka savetuje.

– Nećemo pogrešiti, niti uniziti slavu, ako je proslavimo samo u krugu porodice ili sa što manjim brojem gostiju, ističe Veškovac.

PROČITAJTE JOŠ:  KADA TREBA DA SE PRIMI TREĆA DOZA VAKCINE?

Sa tom preporukom saglasni su i epidemiolozi koji situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuju kao izuzetno nepovoljnu i zabrinjavajuću.

– O tome dovoljno govori podatak da je samo u Kruševcu u prve tri nedelje oktobra meseca evidentirano čak 40 puta veći broj obolelih nego u istom periodu prošle godine, upozorava direktor lokalnog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.

Poručuje da su slavska okupljanja bezbedna isključivo i samo ako su svi ukućani i gosti vakcinisani ili preboleli kovid.

– Sve druge kombinacije predstavljaju suviše veliki rizik, što bi narod rekao, da ne pođe po zlu, dodaje Pavlović.

Da slava bude svečani čin koji će svim gostima ostati u lepom sećanju, i ove godine najveća je obaveza i odgovornost domaćina.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter