Izvor:
02.01.2018 u 23:08
0

Stručnjaci UN pozivaju Saudijsku Arabiju da okonča represiju!

Stručnjaci Ujedinjenih nacija pozvali su danas Saudijsku Arabiju da okonča represiju i oslobodi desetine osoba koje su pritvorene od septembra zato što su mirno izražavale svoja građanska i politička prava.

Više od 60 istaknutih klerika, pisaca, novinara, akademika i aktivista je pritvoreno u talasu hapšenja od septembra, navodi se u zajedničkom saopštenju pet nezavisnih stručnjaka UN.

Obračun saudijskih vlasti sa neistomišljenicima već su osudili "Amnesti internešnel" i "Hjuman rajts voč", ali je snažna kritika UN na račun Rijada dosad bila retka.

Rojters podseća da Saudijska Arabija tvrdi da nema političke zatvorenike, ali njeni viši zvaničnici izjavljuju da je kontrola aktivista neophodna radi društvene stabilnosti.

"Svedoci smo progona boraca za ljudska prava jer mirno izražavaju svoja prava na slobodu izražavanja, okupljanja, udruživanja i uverenja, i svedoci smo odmazde za njihov rad", navodi se u saopštenju stručnjaka.

Oni su, takođe, ukazali na "zabrinjavajući model raširenih i sistematskih arbitrernih hapšenja i pritvaranja" primenom zakona koji se odnose na borbu protiv terorizma i državnu beznednost.

Istaknuti islamski propovednik, koga stručnjaci UN opisuju kao reformistu, i još jedna uticajna verska figura koja je tražila veće poštovanje ljudskih prava u okvoru šerijatskog prava, takođe su pritvoreni.

U saopštenju se kao pritvoreni pominju akademik i pisac Abdulak al-Maliki, preduzetnik Esam al-Zamel, kao i Abdulaziz al Šubaili i Isa bin Hamid al-Hamid, iz zabranjenog Udruženja za građanska i politička prava.

Stručnjaci UN u saopštenju ne pominje hapsenje u novembru nekih 200 prinčeva, ministara i biznismena, optužene za korupciju, dodaje Rojters.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter