Izvor: BSC Happy/Tanjug
28.06.2023 u 13:41
0

UBUDUĆE JEDNA STIPENDIJA – Hoće li stdenti vraćati novac u slučaju duplih stipendija?

Nije pravedno da manji broj studenata dobija više stipendija

Studenti koji su dobili duple stipendije – i od Ministarstva prosvete i od Fonda za nauku, neće morati da vrate novac koji su dobili na konkursu ministarstva, izjavio je vršilac dužnosti ministra prosvete, Đorđe Milićević.

On je objasnio da će naredne školske godine oba konkursa biti raspisana u slično vreme, tako da studenti neće više dolaziti u ovakvu situaciju. U prethodnom periodu dešavalo se da studenti dobiju i stipendiju od Ministarstva prosvete i Dositeja od Ministarstva nauke i tehnologije, kao i stipendije od Ministarstva sporta i od lokalne samouprave i da je zbog toga nephodna koordinacija sa svim akterima kako bi se, prema rečima Milićevića, napravio jedinstven infromacioni sistem da se takve stvari ne bi dešavale.

„To ne znači da ćemo mi otimati ili tražiti da se vrati novac, mi želimo da nađemo najbolje moguće rešenje uz konsultacije sa našim partnerima koje će biti u najboljem interesu studenata“, poručio je Milićević.

„MLADI SU PRIORITET VLADE SRBIJE“, SINIŠA MALI SAOPŠTIO LEPE VESTI ZA STUDENTE: Povećane studentske stipendije i krediti

Preporuka državne revizorske institucije ide u smeru da nije pravedno da jedan manji broj studenata dobija više stipendija, a da ostali studenti ostaju bez stipendija i da će se na tome raditi u narednom vremenskom periodu. „Decidno kažem kao Ministar prosvete da nema vraćanja novca. Za početak što možemo da uradimo je da Ministarstvo prosvete i Ministarstvo tehnologije u isto vreme raspišu konkurs“, rekao je Milićević.

On je rekao da je Ministarstvo prosvete dobilo izveštaj Državne revizorske institucije i preporuke o tome da student koji potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete ne može imati drugu stipendiju i da će to u narednom periodu biti ispravljeno.

Stipendije su do sada dodeljivala ministarstva prosvete i nauke, pri čemu je konkurs za jednu u oktobru, a za drugu stipendiju u aprilu. Prema pravilima, student može da koristi samo jednu stipendiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter