Izvor: HappyBSC
02.04.2022 u 21:09
0

Sukobile se DVE OPREČNE STRANE u studiju Happy televizije: Kriva je PROPAGANDA ili NATO agresija? „ZAPAD RATUJE PROTIV RUSIJE DO POSLEDNJEG UKRAJINCA“

Trideset osmi dan je specijalne vojne operacije, ili rata, u Ukrajini.

O ovoj temi govoriće: Dragan Stanojević, osnivač pokreta „Rod“, Aleksandar Pavić, politikolog i Darko Obradović, Centar za strateške analize.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukrajinsko-ruski pregovori

-Svaki pregovor je dobar, zato što on rešava neka pitanja, a to su bar humanitarna pitanja. Smatram da su ovi pregovori igra na vremenu. Ozbiljno se nešto dešava, Rusi su počeli da povlače vojsku u okolini Kijeva. Ukrajinska strana to pokazuje kao određenu pobedu, govori da su oslobodili te gradove, iako se Ruska strana povlači. Ozbiljno je pregrupisavanje strana, rekao je Stanojević. 

-Imamo dve obojene revolucije: 2004. i 2014. godine i tada je Ukrajina počela da se vraća unazad. Kada je bila prva, tada ste dobili jedan upliv pobedničkog Zapada koji je širio NATO i koristeći ekstreme u svakoj državi. Ukrajina je polako pretvarana u Antirusiju, isti principi su bili u Crnoj Gori. Ukrajina, uopšte nije bio problem granice ovakve kakve su, ni za Rusiju, dok god nije počelo sve ovo, rekao je Pavić.

Sistem ratovanja

-Na Majdanu nisu bili nacisti, mali broj ekstremista. U svakoj državi imate ljude koji su skloni nacizmu, ali pokretač Majdana nije bio nacizam. Da li je bilo koja nacionalistička partija ušla u parlament u Ukrajini 2019.godine? – Nije. Nemojmo da spočitavamo Ukrajini kontekst koji ne postoji. Gomila fotografija i snimci koje je emitovala Rusija su bili digitalni falsifikati, rekao je Obradović.

Stanojević se nije složio sa tezama Obradovića, i rekao da je on sve video svojim očima.

-Nije u redu da se prenaglašavaju određene stvari i da se koriste kao izgovor za agresiju na suverenu zemlju. Šta propaganda o denacifikaciji uradi u 21.veku, nastavio je Obradović.

Da li je moralo to da se Krim vrati kući?

-Ukratko, da, moralo je. Krim nije bio problematičan do 2004. i pogotovu 2014.godine. na početku ove operacije Putin je rekao: Ruše Lenjinove spomenike, vrše dekomunizaciju. Ovo je nešto slično što se nama desilo, rat za komunističko nasleđe. Komunisti su crtali granice koje su bile neprirodne, političke, kod nas smo imali AVNOJ, SSSR… Rusi su imali strpljenja, dok nije došlo povuci-potegni. Ja sam bio u Moskvi u studiju „Raša tudej“ i komentarisao uživo, rekao je Pavić.

U studio Happy televizije direktno iz Moskve uključio se putem Skajpa Igor Damjanović, novinar.

-U Moskvi, iako je drugi april, pada sneg. Ne bih mogao sada da ulazim u dublje ekonomske analize, ali kao spoljni posmatrač mogu da kažem da kada je najavljeno da će gas Rusija drugim državama, koje je ona naznačila kao neprijateljske, naplaćivati u rubljama, to znači: 130 rubalja je bilo 1 evro, danas je ta cifra pala na 90. To je otprilike i vrednost koje je rublja imala i pre početka rata. Mislim da je Ukrajina bila spremna da razgovara, a Rusija spremna da se povuče, mislim da do rata ne bi ni došlo. Rat se može završiti samo pobedom jedne od dve strane. Rusija je vojno neuporedivo snažnija, i mislim da će rat ići dotle, dok oni na vojnom polju ne postignu neke ciljeve. Vladimir Putin ima apsolutnu podršku ruskog naroda, rekao je Damjanović.

-Ovo je vojna agresija. Razlog je jednostavan: Obaranje demokratski izabrane vlasti, zadržavanje Ukrajine u ruskom svetu i sprečavanje bilo kakvih evropskih integracija, ne Ukrajine, nego celokupnog sovjetskog prostora. Nemojmo da slušamo šta Rusija govori, nego šta radi. Rusija se konstantno bavi obmanama, rekao je Obradović.

U studiju su se verbalno sukobili Obradović i Stanojević. Obradović se osvrnuo na stranu na kojoj stoji, kako kaže, ceo svet, odnosno, da Rusija propagandom utiče na sve, a da se u Ukrajini broje leševi koje za sobom ostavlja ruska vojska. Sa druge strane Stanojević je izjavio da se Obradović vodi rusofobijom i da ima stavove koje trenutno imaju čelnici u svetu koji su narod u Srbiji prozvali ratnim zločincima. 

-U ovom trenutku, ruska vojska se nalazi u Ukrajini, ukrajinski građani se nalaze u skloništima, ruski građani se nalaze u svojim domovima, rekao je Obradović, na šta je Stanojević prokomentarisao:

-A šta ćemo sa situacijom od 2014.godine do danas? Šta je sa Donbasom? 

-Od 2008. godine i Ukrajina i Gruzija su predviđene za NATO članstvo i tada su krenuli ozbiljni problemi. A ceo problem Evrope posthladnoratovske je što postoji NATO. NATO nije uopšte trebalo da nastavi da postoji posle hladnog rata. Ta alijansa je napravila ogromno zlo u celoj Evropi, napravila je i haos na našim prostorima, agresiju je nastavila i dalje. Najveća tragedija je što Zapad hoće da ratuje protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, rekao je Pavić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter